"Byl jsem velmi, velmi překvapený a moje první reakce byla 'Ne'... Pak jsem o tom přemýšlel a napadlo mě, dobře, proč ne? Protože budu vypadat špatně? Fajn, je mi to jedno," řekl Franco v rozhovoru.

Slavnostní vyhlašování cen americké filmové akademie je naplánováno na 27. února příštího roku. Nominace na ceny by měly být známy na konci ledna. Francovo jméno by přitom mohlo zaznít mezi nominovanými, a to za výkon ve filmu 127 hodin. Fakt, že Franco má také večerem provádět, prý jeho manažeři nepovažovali za dobrý nápad. Přesně to však vedlo k tomu, že herec na nabídku kývl.

"Tohle ve mně vždycky něco zažehne. Takže jsme řekl, 'ano, samozřejmě!' Protože ta jejich reakce stojí na konvenčním názoru na to, jak vypadá dobrá kariéra. A ten může být nudný, vážně nudný," tvrdí herec.

Francovi se širšího uznání dostalo za roli padoucha Harryho Osborna v třetím pokračování filmů o pavoučím muži Spider-Man. V roce 2008 byla nominován na Zlatý glóbus pro nejlepšího herce za roli v komedii Travička zelená. Kritika ve stejném roce kladně hodnotila také Francovo ztvárnění milence hlavního hrdiny ve filmu Milk o americkém homosexuálním politikovi.