V kinech právě běží sedmý díl filmu Harry Potter - Relikvie smrti. První díl, Harry Potter a Kámen mudrců, se začal natáčet v roce 2000 a v kinech se objevil o rok později. Jak se hrdinové změnili za dlouhých deset let?

Daniel Radcliffe

Daniel se chtěl stát hercem již od pěti let. Rodiče jeho rozhodnutím moc nadšení nebyli, ale nakonec poslali Danielovu fotku do televizní společnosti BBC, která vybírala potencionální uchazeče na roli mladého Davida Copperfielda. Daniel musel projít přes pět zkoušek, než se mu podařilo získat první větší roli v televizní adaptaci románu Charlese Dickense "David Copperfield" (1999).

Brzy poté se objevil v malé roli po boku Pierce Brosmana v akčním thrilleru podle bestselleru Johna Le Carré Agent z Panamy (režie John Boorman, 2001). Největší úspěch se mu dostalo, když získal roli Harryho Pottera ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců (2001). Daniel byl v roli Harryho úžasný a ze všech stran se na něj valila pozitivní kritika. Po uvedení filmu do kin se z Daniela náhle stala světová hvězda. Film, který je založen na populárním fantasy knize se stal absolutním trhákem, jenž lámal rekordy v návštěvnosti.

V létě 2007 natočil drama My boy Jack (Můj chlapec Jack). Hrál v něm syna spisovatele Rudyarda Kiplinga Jacka (Johna), který padl v první světové válce. Radcliffe také ztvární fotoreportéra Dana Eldona ve filmu Journey (Cesta). Premiéra filmu se plánuje na rok 2011.

Emma Watson

Emma Charlotte Duerre se narodila rodičům Jacqueline a Chrisovi (oba právníci) v Paříži. Když jí bylo pět let, rodiče se rozvedli a Emma se přestěhovala s matkou do Anglie. V 7 letech Emma vyhrála svou první cenu ve školní recitační soutěži. Bylo jí 9 let, když muž z castingové agentury cestoval po všemožných školách v Anglii a hledal talentované děti pro konkurz do prvního filmu o Harrym Potterovi.

Emma si vzpomíná, že na konkurz šla kvůli svým kamarádům a také proto, že si myslela, že by to mohla být zábava. Poté, co producent vybral herce Daniela Radcliffa na roli Harryho, byla Emma zavolána do kanceláře produkce spolu s Rupertem Grintem, kde jim oběma bylo sděleno, že vyhráli role Hermiony a Rona. V deseti letech tedy Emma začala točit svůj první film. Nakonec jsme Emmu Watson mohli vidět ve všech dílech Harryho Pottera. Na jinou filmovou roli než Hermiony zatím nenarazila. Čeká tak na lákavé nabídky ze stran producentů.

Rupert Grint

Rupert Grint je herec, který se posedmé ujímá role nejmladšího z bratrů Weasleyových a přítele Harry Pottera, Rona. Jakkoli byla role v Harry Potter a Kámen mudrců jeho vůbec první zkušeností s profesionálním herectvím, jeho přirozený talent mu zajistil mezinárodní uznání kritiků i řadových diváků.

Mimo prvního Harryho Pottera si zahrál po boku Simona Callowa a Stephena Fry roli šíleného profesora ve snímku Petera Hewitta Prďoši. Před tím, než získal roli Rona Weasleyho, hrál pouze ve školních produkcích a ochotnických spolcích. Od té doby, co se před několika lety poprvé představil publiku jako roztomilý a legrační Weasleyovic kluk, po všech stránkách vyrostl. Naposledy si ve filmu Cherrybomb zahrál sexuálního svůdce a dalším dospělým rolím se rozhodně nebrání.

Rok 2000

Emma Watson, Daniel Radcliffe a Rupert Grint - rok 2000
Autor: ČTK

Rok 2002

Emma Watson, Daniel Radcliffe a Rupert Grint - rok 2002
Autor: ČTK

Rok 2003

Emma Watson, Daniel Radcliffe a Rupert Grint - rok 2003
Autor: ČTK

Rok 2005

Emma Watson, Daniel Radcliffe a Rupert Grint - rok 2005
Autor: ČTK

Rok 2007

Emma Watson, Daniel Radcliffe a Rupert Grint - rok 2007
Autor: ČTK

Rok 2010

Emma Watson, Daniel Radcliffe a Rupert Grint - rok 2010
Autor: čtk

Filmy o Harrym Potterovi:

2001 - Harry Potter a Kámen mudrců
2002 - Harry Potter a Tajemná komnata
2004 - Harry Potter a vězeň z Azkabanu
2005 - Harry Potter a Ohnivý pohár
2007 - Harry Potter a Fénixův řád
2008 - Harry Potter a princ dvojí krve
2010/2011 - Harry Potter a Relikvie smrti