V USA bude mít snímek premiéru v prosinci. Západní diváci, zvyklí na filmové zpodobňování Arabů coby islámských extremistů, dostanou příležitost spatřit je ze zcela jiného pohledu. Ve filmu se objeví záběry malebné palestinské krajiny. Pinto sice ve svých scénách září, ale dialogy, které mají zachytit desetiletí blízkovýchodního konfliktu, vyznívají někdy jako poučování.

Tahákem filmu má být Freida Pinto

Palestinka žijící v Paříži Jasmína Masrí, která hraje matku Pinto, klade důraz na obsah filmu: "Průměrný Američan o Palestině a o boji jejích obyvatel neví nic - poprvé bude mít příležitost se něco o tomto příběhu dovědět." Tvůrci doufají, že tahákem filmu bude sláva herečky Pinto a že námitky o zaujatosti zmírní fakt, že Schnabel je věřící žid. Před třemi lety dostal na filmovém festivalu v Cannes cenu za svůj film Skafandr a motýl.

Mladičká Pinto se nyní na plátně objevuje ve filmu Woody Allena Poznáš muže svých snů a počítá se s ní pro snímky Immortals a Rise of the Apes. V jednom z rozhovorů herečka řekla, že si je vědoma toho, že film Miral vyvolá kontroverze.

Kontroverzní film o palestinsko izraelském konfliktu

Představuje v něm palestinskou dívku, kterou otec po sebevraždě matky-alkoholičky pošle do internátní školy v Jeruzalémě. Když školu opustí, ocitne se v atmosféře palestinského boje proti izraelské okupaci konce 80. let. Připojí se k němu a zamiluje se do jednoho z palestinských bojovníků. Předlohou příběhu byly životní osudy palestinsko-italské novinářky Ruly Jebrealové. Scény se odehrávají v izraelské Haifě, Jaffě nebo Jeruzalémě a také v palestinském Ramalláhu.

Natáčení trvalo tři měsíce, podílelo se na něm 150 lidí a rozpočet činil 15 milionů dolarů (264 milionů korun). Světová premiéra se konala minulý měsíc v Torontu.