„Jsme svědky a důkazy jeho existence. Pokračujeme v životech vedeni jím. Všichni z něj něco máme. Já, samozřejmě, po něm mám zoufalou potřebu mít pozornost,“ žertovala při řeči Jamie. Pohřební ceremoniál trval hodinu. Konal se v márnici Palms v Las Vegas.

„Vždycky se mi hodně věnoval, i když jsem ještě byl nikdo,“ řekl Arnold Schwarzenegger, kalifornský guvernér, který Curtise režíroval v roce 1992 ve filmu Vánoce v Connecticutu.

Ještě dodal, že Tony odmítal cítit se starý: „Kdo má odvahu svléknout se v osmdesáti letech?“ Tím Schwarzenegger odkazoval na rok 2005, kdy se Curtis nechal vyfotit v celé své kráse pro prestižní magazín Vanity Fair.

Osudový muž

Během smutečního ceremoniálu se slova ujala i vdova Jill, která s Curtisem prožila šestnáct let. Mluvila hlavně o Tonyho talentu a silných stránkách a vzpomínala na něj s láskou.

Mimo jiné prozradila, že když herec umíral, měl na sobě své oblíbené doplňky – šátek Armani a rukavice na řízení. Ty nosil i přesto, že už nemohl řídit. „Do konce života se snažil získat zpět řidičské oprávnění,“ řekla vdova.

Dále ho popsala jako muže, kterého žena potká jednou za život. To už neudržela slzy a dodala: „Lidi vždycky zajímalo, jaký opravdu je. Byl přesně takový, jaký jste si mysleli. Byl to ten okouzlující a krásný muž, kterého jste vídali na obrazovkách.“

Na onen svět i s iPhonem

Rozloučení s Curtisem mělo začít v 11 hodin dopoledne, začalo se ale se čtvrthodinovým zpožděním. Obřad se konal v hlavní kapli, ale zpřístupněny byly ještě další tři kaple, protože poslední hold přišlo herci dát čtyři sta lidí.

U vstupu do smuteční kaple se rozdávaly programy, kde byly napsány hercovy známé věty a výroky. A uvnitř kaple stálo sedm jeho obrazů na malířských stojanech.

Obřad započal krátkým filmem, kde byl Curtis ještě mladý. Lidé v sále se dokonce zasmáli, když se v jedné ze scén Curtis objevil jako postavička z Flinstonů. Mezi sedmi čestnými pohřebními zřízenci byli i herec Kirk Douglas (94), zpěvák Phyllis McGuire (84) and miliardář Kirk Kerkorian (93).

Bylo známo, že si Tony v posledních letech oblíbil bílou barvu, takže byl pohřben v jeho oblíbeném oblečení: bílý svetr, bílá kraťasy, bílý šátek a oblíbený klobouk značky Stetson v podpaží.

S ním byly spáleny i jeho oblíbené věci: sedm balíčků sladidla značky Splenda, iPhone, medaile, zlaté mince a botičky jeho nejmladšího syna. Po pohřbu se ještě konala recepce pro dvě stě lidí v komplexu Luxor Hotel a Casino v Las Vegas.

Fotogalerie
12 fotografií