Hrál jste bývalého manžela sexy tajné agentky Evelyn Salt. Ve filmu jste si zahrál německého badatele zkoumajícího pavouky, takže jste nepoužíval žádné zbraně. Ještě před deseti lety byste agent byl vy a Angelina by hrála ženu v domácnosti. Jenže filmové trendy se mění. Jaká herečka by vás měla hrát, kdyby tedy role byly zastarale naopak?

(Smích.) "Určitě Angelina Jolie."

Nejzajímavější část vaší role byl určitě ranní mlaskavý polibek s Angelinou Jolie. Milióny mužů vám určitě záviděly. Jaké to bylo?

"Bylo to třetí natáčecí den. Pusu jsme si dávali asi třikrát nebo čtyřikrát. Režisér byl úplně nadšený a poskakoval tam jako malé dítě."

Jak chutnala hollywoodská hvězda takhle u snídaně?

"Jako káva. Doufám, že jsme tak trochu chutnali oba."

Brad Pitt vás prý do role manžela své přítelkyně sám navrhl se slovy, že pro něj nepředstavujete konkurenci. Proč ne?

"Také jsem to slyšel. Vím, že si navzájem často navrhují filmové partnery. Možná si myslel: Ten August je stejně ošklivý. Není pro mě nebezpečný."

Jak rychle jste získal na tuto roli smlouvu?

"Velmi rychle. Jednou mi zavolala moje agentka, že mám příští den konkurz. Říkal jsem si: Dobře, to bude v Berlíně. A ona řekla: Ne, je to ve Washingtonu! Tam jsem se s Angelinou setkal v hotelovém pokoji, zahrál si s ní dvě nebo tři scény, roli dostal a jel zase domů do Berlína. Až v Německu mi došlo, co se vlastně stalo."

Ve filmu se permanentně lže a podvádí. Poznáte lháře rychle?

"Jen obtížně! Čím déle někoho znám, tím těžší je pro mě jeho lež odhalit. Když člověk do někoho vkládá jen malou důvěru, je skeptičtější."

Angelina Jolie a August Diehl si ve filmu Salt zahráli manžele.
Autor: ČTK

Po Hanebných panchartech je Salt dalším filmem, kde vás někdo zastřelí. Je vaším cílem přežít další hollywoodský film bez kulky v těle?

"No, to máte asi pravdu. Vlastně bych někdy rád nebyl zastřelen. V Salt byly důležité scény před mým zastřelením. Divák totiž neví, kdo vlastně jsem. Okolo mé postavy se vyvíjí spousta teorií. Je to jen statečný manžel nebo má i on své tajemství? Ale to už jako nástin stačí..."

Ztvárňujete tam roli odborníka na pavouky. Nebál jste se těch malých potvůrek?

"Ne, vyrůstal jsem ve francouzské vesnici. Bylo tam spoustu zvířátek. Pokud to není jedovaté, nechám si to klidně posadit na hlavu."

A z čeho má tedy August Diehl strach?

"Z davů lidí. Když jsem viděl fotky z Duisburgu z Loveparade, cítil jsem se opravdu sklíčeně. Nemám to rád. Angelina byla během natáčení velmi statečná. Přímo před naší scénou "polibek u snídaně" vyskočila z helikoptéry. Má ráda akci. Nevím, jestli bych si na to troufl."

Máte na Angelinu číslo?

"Ne, byla to jen práce."