Ten díky pobytu za mřížemi jako jediný z mužů přežije v roce 1942 vyhlazení Lidic nacisty, kteří se tím mstili za atentát na Heydricha. Čtvrtý natáčecí den a slavnostní první klapku ale narušil prudký déšť a kroupy, které natáčecí plac proměnily v rybník a samé bahno.

Kroupy zahnaly herce do stanu

„Nevím, jestli budeme točit ještě venku. Za tohoto počasí se to nedá,“ konstatoval rozčileně režisér Petr Nikolaev. Přestože dvůr věznice, kde se ten den natáčelo, překryli plachtou, kroupy v ní udělaly díry. Herci se raději odešli občerstvovat pod stany cateringu. Včetně Karla Rodena. Ten ale liják snášel ze všech nejlíp. Pokuřoval doutník a popíjel bílé víno. To mu naléval spoluproducent filmu a vinař Tomáš Vican, který s hercem vyrábí víno Karel Roden. „To by bylo, abych tady herce neposilnil, když jsou promoklí na kost,“ podotkl Vican a chystal se občerstvit dalšího promoklého herce Jana Budaře.

„Lidice jsou něco, co se nedá rozumem chápat, protože to není normální,“ prohlásil přitom Budař, který se zhostil další velké role kasaře a je i autorem jedné písně, která ve filmu zazní.

Jako zázrakem déšť ustal a režisér Nikolaev se rozhovořil. Přiznal, že Lidice jsou pro něho tak trochu i osobní výzvou. „Můj dědeček byl legionář a důstojník a po Heydrichově smrti ho popravili,“ vysvětlil režisér, který je nadšen z obsazení Rodena.

Fotogalerie
4 fotografie

Velký příběh

A nadšení sdílí i sám herec. „Je to velký příběh a sám jsem zvědav, jak ty pocity, až se jako Šíma dozvím, že se nemám kam vrátit domů, budu prožívat. Zatím jsem pořád vězeň,“ svěřil se Roden a dostavil se na plac. Čekala na něho scéna za ostnatým drátem v rozčvachtané zemi. On si ale nepostěžoval. Prý to je alespoň ryze syrové, protože ta šeď a špatné počasí k dokreslení vězeňských zvěrstev patří.

Kromě Rodena a Budaře se v dalších rolích objeví Martha Issová a Zuzana Bydžovská. Film bude mít premiéru v roce 2011 v den 69. výročí vypálení Lidic.