Co je nejlepší a co nejhorší na tom, že hraješ Bellu v sáze Twilight?

Pro herečku zvyklou hrát ve filmech, od nichž se nic neočekávalo, je velmi příjemné vědět, že něco takového, do čeho jsem dala všechno ze sebe, lidi dostalo. Byla jsem neskutečně zaneprázdněná natáčením obou filmů během jednoho roku, i většina štábu pracovala na obou. To je jediná věc, která se může jevit jako problém, protože to vypadá, že člověk nemá šanci si odpočinout, ale mně to nevadí. Jsem mladá, je mi 19 let. (úsměv) Mnoho herců dělá vlastně bez přestávky právě proto, že to neberou jako práci. Nejlepší na všem je to, že prostřednictvím filmu se o sebe dělím. A nejen s ostatními kolegy ale štábem. Zasahuje to tak mnoho lidí!

Jaké to bylo rozejít se ve filmu s Edwardem? V kině jsme všichni tajně plakaly.

To jsem ráda! Vložili jsme do toho všechno. Já si nemyslím, že skutečná Bella věřila, že ji opustil na ten čas, dokud byl pryč. Když jsem četla knihu, zdálo se mi, že scéna, o níž hovoříme, je opravdovým krachem jejich vztahu. Vypadalo to jako zoufalá šance udržet něco, o čem víte, že se ztrácí.

Který moment filmu sis vychutnala nejvíce?

Když se s Edwardem dáme znovu dohromady. Líbilo se mi, že můžeme opět obnovit náš vztah, i bez toho, abychom spolu mluvili. V Itálii, když ho vtáhnu dovnitř ze světla a tím mu zachráním život. Je to ta nejsilnější scéna ve filmu, i když neřekneme ani jediné slovo.

Dostat roli ve filmu Twilight, který překonal všechny rekordy, muselo zásadně změnit tvůj život. Jak?

Velmi jsem dospěla právě v oblastech, které ani neumím jasně pojmenovat. Myslím si, že největší změna, která se u mě udála za poslední rok, je, že jsem se jistým způsobem otevřela. Hodně jsem se naučila například i od Taylora (Jacob ve filmu - pozn. red.). Nejednou mi řekl, že všechny starosti, které má, souvisejí pouze s tím, co dokáže ovlivnit. Určitě má každý i jiné obavy, ale ty je třeba ovlivňovat jen do té míry, v níž jsme ještě schopni s tím něco udělat. Takže starosti si třeba dělat jen s tím, na čem nám opravdu záleží. Mnohem jednodušší je dělat věci takto a to je asi moje největší změna.

552722:gallery:true:true

Co říkáš na šílenství fanoušků, které film vyvolává, jak se tě to dotýká?

Umím to odbourat a je to velmi potřebné. Nejsem typ herečky, která dokáže na základě zážitků z minulosti, vzpomínek nebo přečtené knihy zažívat emoce. Já něco dokážu procítit jen tehdy, když to tak v dané chvíli opravdu vnímám. Nemám na herectví žádný návod. Řídím se jen lidmi, kterými jsem během natáčení obklopena. Vím, že teď trochu básním, ale my herci máme vrozenou touhu vyprávět příběhy a naše postavy nám v tom pomáhají.

Jste na place dobrá parta?

Výborná. Jedna z nejlepších věcí na natáčení filmů je, že jsou tam neskutečně rozmanití lidé, takže nikdy nemůžete mít pocit osamělosti. Důvěřujeme si a fungující vztahy mají podle mě dobrý vliv na kvalitu filmu. Přestože se stále dokola se všemi setkáváme a loučíme, vždy se na ty lidi znovu těším a jsem při této práci šťastná. Právě proto bylo snazší uchopit příběh tam, kde jsme skončili, přesto, že byl mezi filmy časový rozdíl. Možná je to náhoda, ale máme se rádi.

Chystáte se na natáčení třetího dílu ságy. Bude nejtěžší?

Možná i ano. Hraní téměř bolí, když je dobré. Snadnější to určitě nebude. Mimochodem, čím více na těchto filmech dělám, tím víc to beru jako možnost, kterou jsem dostala, abych přemýšlela o lidech i o sobě samé. Stále se snažím zlepšovat. Něco se podaří více, jiné méně, ale jdu stále dopředu.

Robert Pattinson, Kristen Stewart a Taylor Lautner z Twilightu
Autor: IN

Absolvovala jsi před natáčením nějaký speciální trénink? Například jízdu na motorce?

Vždyť moje Bella je vysloveně nemotorná žena. Fyzickou přípravu jsem neměla žádnou. Jsem obyčejná holka a taková je i ona. Takže jsem se jen učila knihy. A Chris (režisér - pozn. red.) byl úžasný. Dokázal mě přivést do situace, že jsem se cítila v bezpečí, a i když jsem dělala chyby, nedělal z toho vědu. Je to ohleduplný člověk, tak jsem se nemusela bát následků. Mohla jsem hrát tak, jak jsem právě cítila, ačkoliv to možná nebylo úplně stejné jako v knize. Netrval na tom, aby příběh zůstal nedotčen.

Která z knížek z celé ságy je tvojí favoritkou?

Mám ráda dvojku, New Moon, protože velká část vývoje, kterým Bella prochází, se odehrává právě v ní. Stává se skutečnou ženou a zůstává jí až do konce druhého filmu.

Pokřikují na tebe lidé Bella!?

Jasně, že ano, ale to je to nejmenší, co by mi vadilo. Oni si mě s ní pletou. Navzdory tomu, že jistě vědí, že já jsem já a Bella je Bella. Nebo že by ne? (smích)

Co jim tedy řekneš?

Většinou se zasmějeme a pozdravíme. Co už!? Knihy jsou v oběhu již déle, a když se mě někdo zeptá, jestli jsem Bella, je to pro mě kompliment. Jako by mi řekli, že jsem je o tom skutečně přesvědčila. Je super, když lidé věří tomu, co děláte.

Kristen Stewart: Jsem obyčejné děvče a taková je i Bella.
Autor: Profimedia.cz

Ve dvojce máš blízko k Jacobi. Jaký byl mezi ním a Edwardem rozdíl?

Naštěstí jsme si s Jacobem, tedy Taylorem, velmi rychle našli k sobě cestu. Bylo pro mě naprosto přirozené se s ním smát. A jak jsem říkala, hodně jsem se od něj naučila. Lidé často říkají, že náš vztah vypadá jako vztah starší sestry a bratra, prý se k němu chovám ochranářsky. Užíváme si kopu zábavy a je to dobrý herec.

Jaká je nejhorší stránka tvé popularity?

Pracovala jsem tvrdě a soustředila jsem se pouze na film. Nic jiného nebylo. Zato jsem však měla všechno, o co jsem jen požádala.

A co paparazzi?
Ta práce má svůj smysl. Vůbec to není tak šílené, jak to vypadá zvenku.

I po tom všem tedy zůstáváš relativně normální?

Ano, úplně. (úsměv)



Talentovaná herečka Kristen Stewart

Kristen Jaymes Stewart (19), rodačka ze slunečné Kalifornie, je herečka, kterou paradoxně proslavily zejména temné role depresivních teenagerů. Na place stojí už od osmi let, skvěle si střihla kromě jiných dceru Jodie Foster ve filmu Úkryt. V současnosti dokončila třetí část ságy Twilight. Má název Eclipse a světová premiéra se uskuteční 30. června. Kristen hraje na kytaru a věnuje se zpěvu, takže dostala i hlavní roli v očekávaném autobiografickém filmu o legendární muzikantce Joan Jett.

552842:gallery:true:true