Komediální taškařice kupodivu u českých diváků nepropadla, přišlo na ni 736 221 lidí a vydělala na tu dobu ohromující sumu 12 220 454 korun. Asi proto, že lidé měli rádi Helenu Růžičkovou či Romana Skamene, kteří byli tahouny filmu. Diváci si ho asi také spojovali s úspěšnou sérií Zdeňka Trošky Slunce, seno… Kritici naopak nad uměleckou úrovní filmu padali do mdlob. Možná právě tento rozpor byl zlým znamením do budoucna pro většinu zúčastněných…

Rudolf Hošna (45) skončil ve vězení, producent

Rudolf Hošna byl producent snímku. V Brně na počátku 90. let prodával auta, provozoval hudební kluby. Po natočení snímku založil uměleckou agenturu Pragokoncert. Pak se zadlužil. V roce 1993 odebral od mladoboleslavské Škody 130 automobilů, které prodal, ale nikdy za ně nezaplatil. Za to byl v roce 2004 obviněn ze zpronevěry. Před stíháním uprchl na Slovensko, kde v Bratislavě založil hudební klub Babylon. V rámci eurozatykače zde byl roku 2006 zatčen a pravomocně odsouzen k osmi letům vězení. „Před čtrnácti dny ho pustili,“ prozradil Blesku.cz spolupracovník Rudolfa Hošny, fotograf Kratochvíl.

Jiří Růžička (†43) zabila ho obezit, syn Karafiát

Syn Heleny Růžičkové Jiří se po základní škole pokusil o konzervatoř, kam nebyl přijat, a tak šel na střední ekonomickou školu. Před maturitou se po boku své matky objevil již ve filmu Tři oříšky pro popelku. S mámou točil většinu snímků a výjimkou nebyl ani film Trhala fialky dynamitem, na kterém se také podílel jako scenárista. Sedm let po natáčení podlehl nemoci, která souvisela s jeho obezitou. Svou ženu a dvě děti tak opustil v pouhých 43 letech.

Helena Růžičková (†68) prohrála boj s rakovinou, matka Karafiátová

Helena Růžičková hraje ve filmu energickou ženu, která se s nikým nemazlí. Tak ji měli většinou lidé nejraději a v těchto rolích je nejvíce bavila. U filmu Trhala fialky dynamitem spolupracovala dokonce i na scénáři. Scénář jejího života se však neodvíjel v tak veselém duchu, jak tomu bylo ve filmu. Nejdříve jí zemřel syn Jiří, potom manžel a ona sama 4. ledna 2004 v necelých 68 letech prohrála boj s rakovinou.

Milan Růžička (†73) zemřel po banální operaci, režisér

Vystudoval Filmovou a televizní fakultu obor režie hraného a dokumentárního filmu. Vytvořil více než 120 dokumentárních a publicistických filmů, za které získal několik ocenění. Například za třídílný portrét o herci Hugo Hassovi obdržel cenu Pierot Českého televizního a filmového svazu. Za film Trhala fialky dynamitem už tolik chválen nebyl. 3. března tohoto roku zemřel po banální operaci žlučníku....

Roman Skamene (56) -  ovládl ho alkohol, bratranec Pons

Roman Skamene se stejně jako ve filmu pokusil podnikat i v reálném životě. Otevřel si restauraci poblíž Národního divadla. Brzy se ukázalo, že na podnikání nemá buňky. Dostal se do dluhů, podlehl lákavým nabídkám lichvářů a nebýt kamaráda podnikatele Jonáka, který mu pomohl, mohl skončit ve vězení nebo ještě hůř. Na herecký vrchol se mu už nikdy nepodařilo vrátit a svoje splíny často zahání alkoholem.

Otto Lackovič (†80) - zničily ho cigarety, cikán Dežo

Ve Fialkách si zahrál epizodní roli pohostinného slovenského cikána Deža, který svojí bezprostředností dokáže prolomit trochu kožené naladění devizových cizinců. Bohužel, zemřel také dřív, než by kdo očekával. Osudným se mu stala jeho kuřácká vášeň. 4. února 2008 ve věku osmdesáti let podlehl rakovině plic. Byl pacientem vyhlášeného odborníka prof. Pavla Pafka, který mu odebral téměř polovinu plíce a podstatně mu tak prodloužil život. Zákeřná nemoc se ale později vrátila.

Hana Čížková (57) - zemřel jí manžel, policistka Marie

I tuto známou a oblíbenou herečku postihla nečekaná rána osudu. Po dvaceti letech manželství jí v roce 2003 zemřel manžel, známý fotograf a podnikatel Jan Fiala. Ona sama soudí, že Fialky – první polistopadový film, vzniklý pouze za soukromé peníze – asi nesplnil očekávání. „Možná že mě »pomněnková Marie«, francouzská policistka, kterou jsem tam hrála, tak trochu zaškatulkovala do povrchních rolí, ale já si nestěžuji,“ řekla Blesku.cz.

Fotogalerie
1 fotografie