Děj autoři filmu zasadili do Shakespearova rodného města Stratfordu. Sousedé - pan Kapulet a slečna Monteková - jsou zapálenými zahradníky. Když odejdou z dohledu, rozpoutají červení trpaslíci z jedné a modří z druhé zahrady svůj boj, který rámuje romanci trpasličích milenců Gnomea a Julie. Zatímco Shakespearovo drama končí tragicky, tvůrci snímku jsou k jeho hrdinům milosrdnější a nevylučují happyend.

Láska trpaslíků trochu jinak
Autor: HCE

Film režíroval Kelly Asbury, tvůrce Shreka 2. Pod scénářem je podepsán scenárista Madagaskaru Mark Buton. Výkonným producentem byl slavný britský zpěvák a skladatel Elton John, jehož písně tvoří hudební doprovod snímku. "Je to velmi přístupný a přímý film, zábavný a vtipný, hodně také díky zasazení děje do typického britského prostředí a používání hovorových výrazů," řekl John o snímku. Starší známé hity doplnil novinkami, které s ním nazpívaly například Lady Gaga a Nelly Furtado.

Láska trpaslíků trochu jinak
Autor: HCE

V českém znění hlavním hrdinům své hlasy propůjčili Jan Dolanský a Tereza Bebarová. Další postavy filmu namluvili Pavel Liška, Tatiana Vilhelmová, Petr Rychlý či Petr Oliva.