Zmatení ruští vojáci si tehdy budovu muzea spletli se sídlem vlády a fasádu novorenesanční památky úplně rozstříleli. Včera tak v rámci výstavy k výročí srpna 1968 »dorazil« k Národnímu muzeu znovu tank s posádkou ruských okupantů.

Expozice, která připomíná události roku 1968, začíná již v horní části Václavského náměstí výstavou dobových fotografií a plakátů a pokračuje na prostranství před budovou muzea i uvnitř. Návštěvníci tak uvidí nejen vojenská a civilní vozidla, ale i předměty z pozůstalosti Alexandra Dubčeka nebo Jana Palacha a filmové záběry z nejrůznějších míst republiky.

Tank T-54B, který pochází ze sbírek Vojenského technického muzea v Lešanech, je stejného typu, jako bezpočet tanků, které tehdy přijely nejen do Prahy kvůli "záchraně socialismu". Podle jedné z dobových fotografií byl pomalován bílými pruhy a nese číslo 212.

Totožný tank byl na Vinohradské třídě prokazatelně zničen, při své cestě k obsazení Československého rozhlasu. Druhý takový byl včera instalován v Liberci, kde stroj okupantů zabil několik lidí. Třetí muzejní vozidlo je umístěno v blízkosti Senátu. Jde o obrněnce, ve kterém byl Dubček po svém zatčení odvezen na letiště v Ruzyni a deportován do Moskvy.

Fotogalerie
3 fotografie

Na průčelí Národního muzea jsou spolu s českou státní vlajkou a nápisem "Jsme s vámi, buďte s námi" velké fotografie čtyř mužů Pražského jara – Alexandra Dubčeka, Ludvíka Svobody, Oldřicha Černíka a Josefa Smrkovského. Symbolické pomníčky na zábradlí muzejní rampy jsou vzpomínkou na některé z obětí okupace, jen v Praze jich bylo 26.


Primátor Pavel Bém: Dnešní děti o okupaci nemají zdání

Pražský primátor Pavel Bém předpokládá, že jen málokteré ze zhruba stovky tisíc základní školou povinných dětí na území metropole a dalších 75 000 středoškoláků o událostech srpna 1968 dnes ví. "To je také jeden z důvodů, proč si tyto události nejen touto výstavou připomínáme," dodal s tím, že přiblížil i rozsah tehdejší invaze.

"Dvanáct tankových, 13 motostřeleckých a dvě výsadkové divize, 145 000 mužů v akci, 600 000 mobilizovaných, 6300 tanků, 2000 děl, 550 bojových letounů – a více než stovka mrtvých Čechů a Slováků."