Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

16 nejlepších receptů na nakládání okurek

Není nad domácí naložené okurčičky.
2. srpna 2022 | 06:00

Zavařujete okurky podle léty ověřeného receptu, který se dědí z generace na generaci, a vy na něj nedáte dopustit? A co takhle vyzkoušet rodinný poklad někoho jiného? Vybrali jsme pro vás 16 nejlepších receptů našich čtenářů.

Vyberte si recept na okurky nakladačky:

1. Okurky s celerovou natí
2. Pikantně křenové
3. Bez zavařování
4. Křupavé okurky
5. Nakládané za studena
6. S pepřem a novým kořením
7. Tradiční s koprem, mrkví a cibulí
8. Okurky jako znojemské
9. Nakládačky pro diabetiky
10. Pepřové okurky
11. Další recept bez sterilování
12. Kořeněné okurky
13. Bez sterilování s jalovcem
14. S fazolovými lusky
15. Okurky zavařované v troubě
16. S vůni hřebíčku

Okurky s celerovou natí

Autor: shutterstock.com

Nálev:
1 l vody
1/4 l octa
60 g soli
20 dkg cukru
1-2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 ks hřebíčku
1 lžička hořčičného semínka

Postup:
Připravte nálev a povařte asi 15 minut. Do poloviny sklenice narovnejte okurky (ty větší), dále přidejte 3 kolečka cibule, 5 koleček mrkve, 5 kostiček křenu, celerovou nať a kopr, dorovnejte okurkami (malými) a zalijte. Sterilujte 20 minut na 80 °C. Nálev ze tří litrů vyjde přibližně na 15-17 sklenic (obsah 720 ml).

Okurky pikantně křenové

Autor: shutterstock.com

Nálev:
2 l vody
0,6 l octa
8 dkg soli
15 dkg cukru
1 lžíce hořčičného semínka
25 ks cukerinů

Postup:
Svařte vodu, ocet, sůl, cukr a hořčičné semínko. Teprve do hotového nálevu přidejte 25 kusů umělého sladidla. Do sklenic k okurkám přidejte kopr, křen, cibuli a mrkev podle chuti a dále 10 kuliček celého pepře, 9 kuliček nového koření, 2-3 bobkové listy. Zalijte lákem a sterilujte 20 minut při 80 - 90 stupních Celsia. Poté je obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Okurky bez sterilování

Autor: shutterstock.com

Nálev:
9,5 litru vody
2,5 litru octa
6 balíčků deka
280 sacharinů

Postup:
Nálev svařte a nechte vychladit. Než se tak stane, připravte si čtyřlitrové sklenice. Na dno položte křenový list, nahrubo nakrájenou cibuli, kolečka mrkve a kopr. Naskládejte okurky a nahoru zopakujte v menší dávce cibuli, mrkev a kopr. Zalijte tak, aby bylo vše ponořeno, a uzavřete. Okurky už nyní nesterilujte, jen uložte do chladného prostoru.

Křupavé okurky

Autor: shutterstock.com

Nálev:
4 litry vody
1 litr octa
30 dkg cukru
15 dkg soli

Postup:
Svařte lák, poté přidejte 50 tabletek umělého sladidla a odstavte z plotny. Do sklenice na dno naskládejte cibuli, mrkev, 1/2 lžičky hořčičného semínka a kousek kopru. Zalejte lákem, sklenice uzavřete a vložte do hrnce. Vodu v něm přiveďte k varu a po pěti minutách sklenice vyndejte a otočte dnem vzhůru. Okurky (ale třeba i květák nebo celer) zůstanou pěkně křupavé.

Nakládané za studena

Autor: shutterstock.com

Nálev:
3 litry vody
0,5 litru octa
1 deko
15 kuliček cukerinu nebo jiného
cukru

Postup:
Malé nakládačky vložíme do půllitrových zavařovacích sklenic. Prokládáme kolečky cibule, mrkve, koprem a pro pikantnější chuť můžeme přidat jednu feferonku. Naplněné sklenice zalijeme uvařeným a vychlazeným lákem, upevníme víčky a sterilujeme patnáct až dvacet minut při 90 °C. Pak sklenice odstavíme. Okurky je možno konzumovat již druhý den!

S pepřem a novým kořením

Autor: shutterstock.com

Nálev:
3,5 litru vody
1 litr octa
1/2 kg cukru
10 dkg soli
50 kuliček pepře
30 kuliček nového koření

Postup:
Nálev připravíte tak, že všechny ingredience dáte do velkého hrnce, přivedete k varu a vaříte asi 5 minut. Do připravených sklenic s okurkami (záleží na chuti každého kuchaře, zda k nim přidáte ještě tradiční mrkev, kopr, cibuli a podobně) nalijete horký lák a sterilujete 15 minut při 85 stupních Celsia.

Tradiční s koprem, mrkví a cibulí

Autor: shutterstock.com

Nálev:
1,2 l vody
0,32 l octa
1 deko
20 tablet cukerinu
200 g cukru
lžíce hořčičného semene

Postup:
Na dno sklenic naskládejte proužky cibule a mrkve, část okolíku kopru, lze zpestřit i feferonkou, a vyskládejte okurky. Nálev se povaří, po naplnění sklenic se steriluje 20 min. při 85 stupních Celsia.

Okurky jako znojemské

Autor: shutterstock.com

Nálev:
Nedělá se, vše se připravuje rovnou do sklenic.

Postup:
Do větší sklenice dáme 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 2 ks hřebíčku, 4 ks umělého sladidla, 1 velký frťan octa, 1 lžičku soli, 1 bobkový list, kopr, hořčičné semínko, mrkev, cibuli. Napěchujeme okurky. Obsah sklenice dolijeme studenou vodou a při teplotě 80 stupňů 20 minut sterilujeme.

Nakládačky pro diabetiky

Autor: shutterstock.com

Nálev:
1,75 l vody
0.5 litru octa
1 deko
55 kusů umělého sladidla

Postup:
Okurky naskládáme do zavařovacích sklenic. Do každé z nich přidáme tři čtyři malé cibulky, na špalíčky nakrájenou mrkev a kopr. Takto nachystané okurky k zavařování zalijeme horkým lákem. Sklenice naskládáme do vyššího pekáče, zalijeme 3 cm vodou, aby nepopraskaly a sterilujeme dvacet minut v troubě při teplotě 250 °C

Pepřové okurky

Autor: shutterstock.com

Nálev:
2,8 l vody
1,2 l octa
60 dkg cukru
16 g soli

Postup:
Do každé zavařovací sklenice vložíme spolu s okurkami 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list, hořčičné semínko, kopr a cibuli a mrkev nakrájené na kolečka. Naplněné sklenice zalijeme povařeným lákem. Nesterilujeme, sklenice pouze pevně uzavřeme a necháme odležet v chladnějším prostoru.

Další recept bez sterilování

Autor: shutterstock.com

Nálev:
0,75 l vody
0,5 l octa
10 dkg cukru
3 dkg soli

Postup:
Do nachystaných zavařovacích sklenic vložíme společně s očištěnými okurkami na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a snítky kopru. Naplněné slenice zalijeme studeným lákem, do kterého přidáme pět kuliček nového koření, pět kuliček pepře, hořčičné semínko a dva bobkové listy. Sklenice pevně uzavřeme víčky, nesterilujeme, a do týdne můžeme konzumovat.

Kořeněné okurky

Autor: shutterstock.com

Nálev:
Nedělá se, vše se připravuje rovnou do sklenic.

Postup:
Do klasické zavařovací sklenice vložte 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 4 sporiny (umělé sladidlo), kousek bobkového listu, 1 lžičku soli, 1 lžičku hořčičného semínka, 7 - 8 lžic octa (podle toho, kdo má jak rád kyselé), kopr, mrkev, cibuli. Sklenice zalijte vodou 1 cm pod okraj, uavřete a sterilujte 10 minut při teplotě cca 80 stupňů.

Autor: shutterstock.com

Nálev:
1,75 l vody
1/2 l octa
35 dkg cukru
6 dkg soli
Po 6 ks hřebíčku, nového koření, celého pepře, jalovce
3 bobkové listy, hořčičná semínka

Postup:
Nachystaný nálev nalijeme do zavařovacích sklenic, přidáme kopr a křen. Dále již nesterilujeme, sklenice pouze zavíčkujeme a uložíme do chladnější temné místnosti.

Okurky s fazolovými lusky

Autor: shutterstock.com

Nálev:
1,75 l vody
0,5 l octa
1 deko
30 dkg cukru

 

Postup:
Lák necháme projít varem a následně deset minut odstát. Horký jej nalijeme do nachystaných zavařovacích půllitrových sklenic. K okurkám přidáme deset fazolových lusků, pět stroužků česneku, pět malých cibulek a tři feferonky. Uzavřeme a necháme odležet. Nesterilujeme.

Okurky v troubě

Autor: shutterstock.com

Nálev:
3/4l vody
1/4l octa
3 dkg soli
10 dkg cukru

Postup:
Vše se povaří a ještě teplé se dává do sklenic kde jsou okurky, 4 kolečka mrkve, 4 proužky cibule, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře a malá hrstka hořčičných semínek. Vše se hned zavře a sterilizuje ve vodě teplé 80 stupňů 20 minut. Já používám horkovzdušnou troubu - 5 minut 100 stupňů a pak 15 minut 80 stupňů - nedává se tam žádná voda jen nasucho. Jsou křupavé a šťavnaté.

S vůní hřebíčku

Autor: shutterstock.com

Nálev:
2,5 l vody
0,5 l octa
5 dkg soli
17-20 dkg cukru
2 ks bobkového listu
8 ks celého pepře
2 ks hřebíčku
8-10 ks nového koření
1 lžička tymiánu
2-3 ks umělého sladidla

Postup:
Nálev vařte 5 minut a pak nechte vychladnout. Do sklenic s okurkami přidejte dle chutě cibuli, mrkev na kolečka a kopr. Sterilujte 10-15 minut při teplotě do 80 stupňů Celsia.