A v semeni jsou pak mnohem více zastoupeny ty abnormální, které nejsou schopny oplodnit vajíčko. Ghiayth Shayeb z Aberdeen University prozradil, že odborníci měli podezření na tento problém už dříve. Obezita je totiž známa jako rizikový faktor při početí u žen.

Vědci z Aberdeenu rozdělili všechny pacienty do čtyř skupin podle jejich BMI na ty s podváhou, normální postavou, s nadváhou a obézní. Do analýzy výsledků byly zahrnuty také další rizikové faktory jako kouření, pití alkoholu, věk, sociální deprivace a periodická sexuální abstinence před odběrem semene.

Muži ve skupině s BMI 20 až 25 a tedy normální postavou měli vyšší počet normálních spermií než muži z ostatních skupin. Měli také větší celkový objem semene. V koncentracích a hemživosti spermií nebyl mezi skupinami žádný rozdíl.

"Jiné studie uvádějí vztah mezi mužskou obezitou a zvýšeným počtem spermií s poškozenou DNA, což může také souviset se sníženou plodností," uvedl Shayeb. "Muži, kteří se snaží počít dítě, by měli nejprve dosáhnout ideální váhy," dodal expert na plodnost.