Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Teplota vody v přímořských letoviscích

Ilustrační foto - Chorvatsko
3. srpna 2009 | 10:14

Chystám se k moři. Kde najdu spolehlivé informace o teplotě vody v různých oblastech? Klára Staňková, Hradec Králové

Na vaše otázky odpovídá:

Dagmar Honsová, Meteopress

Teplotu moře ovlivňuje hlavně zeměpisná šířka, mořské proudy, charakter pobřeží a předešlé klimatické podmínky v daném místě. Z hlediska zeměpisné šířky lze nejteplejší mořskou vodu očekávat nikoliv okolo rovníku, ale spíše v oblasti obratníků, kde není téměř žádná oblačnost. Příkladem toho může být Rudé moře nebo pobřeží Austrálie.

Teplejší obvykle bývají uzavřená moře chráněná před silným prouděním, jako je Středozemní moře nebo Karibik. Ve Středozemním moři lze pozorovat nárůst teploty směrem k východu a k jednotlivým uzavřeným zálivům. Stejným způsobem roste i salinita neboli množství rozpuštěných látek. Moře je tak nejen teplejší, ale při plavání i trochu lépe nadnáší. Naopak na Atlantském pobřeží Portugalska, na Kanárských ostrovech a v Kalifornii teplotu moře poněkud snižují okolní proudy.

Důležitý je i průběh počasí, respektive teploty vzduchu, která teplotu moře určuje. Například na Pyrenejském poloostrově v červenci a srpnu průměrně prší jen jednou za měsíc a noční teploty neklesají pod 20 °C. Také v Řecku se připravte na vyprahlou krajinu prakticky zcela bez srážek a s teplotami dosahujícími až 40 °C a do Egypta horký saharský vzduch přináší teploty až k 50 °C. Kvalitní denní informace o teplotě moře najdete například na německém serveru www.wetteronline.de, kde vás seznámí i s podrobnou předpovědí pro většinu středomořských letovisek. Doporučit mohu rovněž www.wetterzentrale.de.

Autor: připravila: Gabriela Koulová