Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ketoprofen: Látka z mastí a gelů může reagovat na slunci

Vyrážka - ilustrační foto
Vyrážka - ilustrační foto  (Autor: Wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
6. července 2008
09:48

Přípravky s ketoprofenem mohou způsobit na slunci podráždění kůže. Obsahují ho například Fastum gel či Ketonal krém, které jsou v lékárnách bez receptu. Upozorňuje na to Státní ústav pro kontrolu léčiv na svém webu.

 

Mluvčí ústavu Veronika Petláková potvrdila, že každý rok v létě dostávají hlášení o kožních reakcích po užití přípravků s touto látkou.

Léčivé přípravky s ketoprofenem pomáhají na zhmožděniny a záněty pohybového aparátu. Po ozáření sluncem může natřené místo zarudnout a svědit, mohou se také objevit pupínky nebo puchýře.

"Poměrně často se reakce rozšiřuje i na místa, kde nebyl přípravek nanesen, a může tak být postižena i velká část povrchu těla," varovala Petláková. Kožní reakce bývá někdy dokonce důvodem k hospitalizaci.

Nepříjemným reakcím se dá podle mluvčí předejít, když člověk užívá přípravky podle návodu. Pacienti by si proto před použitím měli důkladně přečíst příbalovou informaci.

Místa natřená přípravkem je třeba chránit před UV zářením v celém průběhu léčby a další dva týdny po jejím ukončení. Rovněž je třeba si po nanesení přípravku dobře umýt ruce.

V Česku jsou registrovány přípravky s obsahem ketoprofenu: Fastum gel, Ketonal krém, Profenid gel, Prontoflex kožní sprej a Prontoket sprej. Všechny jsou v lékárnách ve volném prodeji.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině