Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

V Brazílii zaútočil žralok

Žralok bílý, obávaný dravec oceánů
Žralok bílý, obávaný dravec oceánů  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
12. června 2008
19:05

Čtrnáctiletého chlapce napadl ve vodách u severovýchodního pobřeží Brazílie žralok. Útok se odehrál v oblasti považované za jedno z největších výskytišť žraloků v Latinské Americe. Oznámila to dnes agentura EFE

Žralok chlapci, který ve čtvrtek plaval u pláže ve městě Olinda ve státě Pernambuco, způsobil na levé noze ránu dlouhou 40 centimetrů. Hoch ještě zůstal v nemocničním ošetřování, ale podle lékařů je už mimo nebezpečí.

Ve vodách u nedaleké pernambucké metropole Recife byl zaznamenán podobný případ před deseti dny. Tehdy žralok zaútočil na patnáctiletého chlapce a způsobil mu zranění na hýždích a pravé ruce. Mladík přišel o čtyři prsty.

Podle mluvčího hasičského sboru v Recife bylo od roku 1992 zaznamenáno v pernambuckých vodách 52 napadení žralokem, z nichž 19 bylo smrtelných.
Zatím poslední oběť na životě si zde vyžádal útok v roce 2006, kdy sedmadvacetiletý surfař podlehl zraněním, jež mu způsobil poměrně agresivní druh žraloka, který má na svědomí většinu útoků v oblasti.

&feature=related

Nečekané útoky těchto dravců byly zaznamenány v minulých měsících u tichomořských břehů Mexika, kde v jejich čelistech skončili dva surfaři. Smrtící útoky žraloků byly v Mexiku doposud vzácné a do oblasti přijeli experti ze Spojených států, aby zjistili příčinu tohoto náhlého obratu po několika desítkách let.