Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Itálie v šoku z 'kliniky hrůzy'!

Na hrůzné klinice mrzačili pacienty!
Na hrůzné klinice mrzačili pacienty!  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: ČTK - 
10. června 2008
18:18

Odnětí prsu kvůli pouhému uzlíku, odoperování poloviny plic kvůli pouhému zánětu pohrudnice - takové případy operací na milánské klinice Santa Rita vyšetřuje italská justice.

Italská justice stíhá celkem 14 osob, 13 lékařů a majitele kliniky, 75letého notáře Franceska Paola Pipitoneho. Tito lidé jsou obviněni ze zpronevěry financí ze zdravotního pojištění až po úmyslné zabití.

Na klinice bylo podle dosavadních zjištění operováno zcela zbytečně 86 lidí s jediným cílem: aby si lékaři více vydělali. Proto se přistupovalo k náročnějším operacím, než bylo třeba. Vyšetřovatelé rovněž považují za podezřelou smrt pěti pacientů.

Podle finanční policie klinika v letech 2005 a 2006 zpronevěřila na 2,5 milionu eur (65 milionů Kč).

Dva z obviněných jsou v předběžné vazbě, další mají domácí vězení.
Obžaloba, kterou sestavili dva prokurátoři, má 200 stran a podle italského tisku z ní jde hrůza.

Lékaři operovali pacienty bez jakéhokoli ohledu na jejich utrpení, které jim rozhodně neulehčovali, ale naopak zhoršovali, uvedla prokuratura.

Obžaloba například uvádí případ dvaačtyřicetileté ženy, které byl odňat prs kvůli dvěma uzlíkům, z nichž jeden byl tukový, další případ osmnáctileté dívky, která byla podobně zmrzačena jen proto, aby jí byl odstraněn nezhoubný nádor.

Další pacientka, 85letá žena, která měla dýchací potíže a u níž měli lékaři podezření, že jde o nádor na plicích, byla bez ohledu na zvýšené riziko okamžitě operována, aniž jí byl odebrán vzorek tkáně. Pacientka zemřela.

Šéflékař oddělení torakální chirurgie Pier Paolo Brega Massone, který si sám říkal Arsene Lupin chirurgie, nechal odejít z kliniky chlapce s tuberkulózou. Ten pak nakazil celou svou třídu, vyprávěl jeden z lékařů kliniky své přítelkyni. Jeho rozhovor odposlouchávala policie.