Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nahradí vláknina v tabletkách zeleninu?

Vždycky je výhodnější přijímat vlákninu v přirozené podobě, to znamená jíst dostatek celozrnných výrobků, luštěnin, zeleniny a ovoce.
14. srpna 2009 | 07:22

Slyšela jsem, že při dietě bych měla jíst hodně zeleniny a luštěnin kvůli vláknině. Stačí jíst vlákninu v tabletkách? Marie, Šluknov

Na otázku naší čtenářky odpovídá:

Věra Králová, dietoložka

Nevím, jakou dietu máte na mysli (při dietách u některých onemocnění je např. třeba vlákninu omezovat). Nicméně, vždycky je výhodnější přijímat vlákninu v přirozené podobě, tedy v potravinách, které ji obsahují. Znamená to jíst dostatek celozrnných výrobků, luštěnin, zeleniny a ovoce, díky kterým si zajistíte příjem dalších látek důležitých pro tělo. Doporučené množství vlákniny na den pro dospělého je cca 30 g. Jestliže se vám nedaří pokrýt větší část z doporučené dávky běžnou stravou, je možné zařadit do jídelníčku i vlákninu koupenou, a to například v tabletách. Velice důležité je však dodržovat doporučené dávkování (a vzít v úvahu, kolik vlákniny přijmete za celý den v potravě). Také je nutné důsledně dbát na pitný režim, který je na obalu každého výrobku s vlákninou uvedený. Jinak riskujete nepříjemné zažívací obtíže (zácpu).

Autor: archiv