Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zkoumala životy Romů: „Dali mi člověčí lásku.“ Zemřela etnografka Davidová (†85)

Autor: ČTK, nkov - 
26. září 2018
11:54

Ve věku 85 let zemřela v pátek etnografka a socioložka Eva Davidová, která se věnovala studiu způsobu života a kultury Romů v Česku a na Slovensku. Informoval o tom dnes web Romea.cz. Davidová v polovině minulého století fotila život a zaznamenávala ústní slovesnost kočovných olašských Romů, kteří se poté podle zákona museli usadit. Pracovala v Akademii věd i památkové péči.

Život Romů koncem 50. a v 60. letech dokumentovala Eva Davidová zejména na Slovensku. Pořídila zde tisíce fotografií a zvukových záznamů pohádek, písní a tradičních vyprávění. Ve fotografické dokumentaci života Romů pokračovala Davidová i později.

Davidová: Romy jsem pochopila

Její zásadní publikací je Romano drom – Cesty Romů, která se věnuje změnám v postavení a způsobu života Romů v Čechách, na Moravě a na Slovensku od války do roku 1990. V roce 2001 vyšla Davidové studie Romové a česká společnost – hledání domova, porozumění a vzájemného soužití.

„Troufám si říct, že jsem Romy postupně pochopila a skrze ně i vlastní pohled na život a na svět, na lidi. Dali mi člověčí lásku, lidský vztah člověka k člověku, protože Romové – a to teď říkám naprosto bez patosu – když mezi ně někdo přijde, vycítí, co je zač,“ řekla v rozhovoru pro magazín Romano voďi.

Eva Davidová se narodila v roce 1932 v Praze, vystudovala etnografii a dějiny umění na Univerzitě Karlově. 

Romové jako právoplatná etnická skupina

V první polovině 60. let působila v kulturních institucích na Slovensku a v roce 1968 nastoupila do Sociologického ústavu Československé akademie věd, kde se zabývala otázkami spojenými s národnostními problémy.

„Výsledky, ke kterým jsme (s kolegyní) došly – počínaje tím, že Romové jsou právoplatná etnická skupina, v podstatě národnost, a proč – tedy ty hlavní výsledky, k nimž jsme dospěly, nám okleštili a výsledně opět nedovolili publikovat,“ řekla Davidová.

Ocenění Roma Spirit

V roce 1976 se Davidová s rodinou přestěhovala do Českého Krumlova, kde pracovala jako muzejnice a konzervátorka památkové péče. Zároveň přednášela na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a externě na několika dalších univerzitách.

Za celoživotní práci v oblasti záchrany, dokumentace a prezentace tradiční kultury Romů v ČR a na Slovensku dostala Davidová v roce 2002 od ministra kultury Pavla Dostála medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění). V roce 2012 obdržela Cenu Muzea romské kultury za dlouholetou neúnavnou práci ve prospěch romského etnika a za významnou roli, kterou sehrála při zakládání a budování tohoto muzea. Před čtyřmi lety převzala ocenění Roma Spirit za celoživotní aktivní snahu o zlepšení situace Romů v ČR.

Video  Exposlankyně Mihaličková: O romském původu i soudu kvůli tomu, že ji nepustili na diskotéku.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

mandat ( 26. září 2018 13:29 )

Zblbla Zidovka, proc nefotila,jak umi cikanske obyvatelstvo uspesne demolovat nove byty a domy? Sla vzdy na nejakou akci, vse tam komunisti nachystali, udelalo se vystoupeni a par fotek a zase jela domu.Kdyby pul roku zila s cikany,tak to by byl vyzkum,ale tohle je jen fraska.

deratizater ( 26. září 2018 13:09 )

Nevychovaní,otravní a chorobně leniví.Kolik už třeba vybydleli baráků které tu mohly stát ještě stovky let to už nikdo nespočítá.Mít za sousedy početnou hlučnou cikánskou rodinu znamená pokles ceny nemovitosti o statisíce taková je realita

spania ( 26. září 2018 12:23 )

To měla paní pravdu,romové nebo cikáni jak oni sami o sobě mluví,vycítí jestli člověk,se kterým se potkali,je dobrý a má k nim určité sympatie a nebo ne a podle toho se pak chovají.Vždycky jsem věděla,že to tak je.A taky jsem se nikdy nesetkala s tím,že by se cikáni ke mně chovali špatně,naopak mě kolikrát požádali o radu nebo se mi s něčím svěřili.Nelíbí se mi,že se všichni hází do jednoho pytle.Tak jako mezi námi bílými jsou špatní lidé tak i u nich,ale zatím jsem se vždy setkala s přátelskými postoji,vstřícností,slušností a co se týká úklidu domácnosti,tak by si mnohé naše ženy mohly brát z cikánských rodin příklad.

Zobrazit celou diskusi