Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Psycholožka: Odmítnutí novou třídou je děsivé! 7 rad, jak zvládnout vstup na střední!

/
  • Psycholožka Alžběta Protivanská radí, jak se v nové škole rychle zabydlet.
    Psycholožka Alžběta Protivanská radí, jak se v nové škole rychle zabydlet. (archiv)
    26. září 2018 ● 09:13

    Nástp na střední školu je velký životní krok! Ze žáků jsou studenti, kterým začínají vyučující vykat. Jenže zvykání si na nový kolektiv i profesory je často stresující. Jak se na střední škole zabydlet, radí psycholožka Alžběta Protivanská.

     

  • 1.

    Na nic si nehrajte

    Cítíte se v novém kolektivu nejistě? Nejste v tom sami. Tápání i strach jsou normální a týká se to i zbytku třídy. Jen někdo to umí lépe tajit. „Odmítnutí novou třídou je děsivá věc, a tak se snadno může stát, že si mladý člověk začne hrát na něco, čím vlastně není,“ říká psycholožka, podle které se nejvíc vyplatí přirozenost.

    Autor: Shutterstock.com

     

  • 2.

    Nepomlouvejte ostatní

    Chcete se zalíbit sousedovi v lavici? Nedělejte to tak, že budete pomlouvat ostatní spolužáky. „Držte se okřídleného »Nedělej druhému to, co nechceš, aby on dělal tobě«, a když se toho budete držet, bude příjemným místem nejen střední škola,“ radí Protivanská.

    Autor: scom

  • 3.

    Nebojte se říct názor

    Na začátku studia se setkáte s množstvím nových pravidel a nařízení. „Nová pravidla i nařízení respektujte, všechna mají na školní půdě svůj dobrý smysl. Zároveň se nebojte vyslovit i svůj vlastní názor, který má svou váhu,“ říká psycholožka.

    Autor: istock

  • 4.

    Zjistěte, co vás baví

    Na střední škole máte jedinečnou možnosti zjistit, co vás opravdu baví. Můžete si vyzkoušet hrát divadlo, psát do novin nebo založit diskuzní kroužek. Nezůstávejte jen u toho, čemu jste se věnovali celou základní školu, a rozšiřte si obzory.

    Autor: agentura Kroužky

  • 5.

    Hledejte kamarády

    Na střední škole jsou vztahy s vrstevníky velmi důležitá věc. Buďte k druhým přátelští a nebojte se nabídnout pomoc. Ostatní mají stejné strachy jako vy, ale ne každý má dost odvahy je dát najevo nebo je řešit. Místo toho můžou být agresivní nebo protivní. Právě oni potřebují kamaráda nejvíce. 

    Autor: istock

  • 6.

    Naučte se říkat ne

    Nabízí vám spolužáci cigarety, drogy nebo »jen« alkohol? Než po nich sáhnete, přemýšlejte, jestli to neděláte jen proto, abyste zapadli mezi ostatní. Brzy uvidíte, že právě za schopnost odmítnout vás budou ostatní oceňovat. „Když mi bylo osmnáct, ráda jsem říkávala, že nepiju alkohol, protože chci být u toho, když se bavím,“ vzpomíná Protivanská. 

    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Mějte rádi sami sebe

    Hledejte kamarády nejen okolo sebe, ale i uvnitř sebe. „Být kamarádem sám sobě je možná ještě důležitější věc,“ říká psycholožka. Buďte na sebe hodní a netrestejte se za selhání.

    Autor: istock

Dnešní horoskopy