Než se dostanete do čítárny Unijazz v centru Prahy, musíte zdolat „nekonečné“ schody. Po cestě potkáte různé cedule spolků, organizací a firem, co v budově sídlí. Ze třetího do čtvrtého patra vás pak doprovází černobílé fotografie na stěnách. Působí jako tunel do jiného světa.

Jakmile projdete dveřmi ve čtvrtém patře, ocitnete se v prostorách, které vypadají jako otevřený, útulný byt intelektuála. Z volně rozmístěných knihoven si kdykoliv můžete vybrat knihu a schovat se s ní o samotě do nějakého koutku. Nic tady nenaznačuje, že hned za rohem je rušné Václavské náměstí.

Tradiční pořady

Je to 24 let, co oblíbená čítárna funguje. Před rokem 1997 totiž probíhal ještě tříletý neoficiální provoz. „Lidi sem chodí za kulturou. Dělali jsme tu výstavy, koncerty, filmové projekce, autorská čtení nebo šachové turnaje. Těch bylo neuvěřitelných 140. Oblíbené byly třeba debaty architektů. Jmenovaly se „Konfrontace“. To byl plný klub profesorů, studentů a absolventů a zuřivě se diskutovalo,“ vzpomíná s úsměvem provozní Petr Vrabec.

Podle Vrabce výpověď očekávali. „Prostory patří francouzskému vlastníkovi, ale spravuje je česká firma Reflecta Facility. Každý rok jsme prodlužovali nájemní smlouvu o jeden rok. Už několik let jsme s nimi mluvili o tom, že budeme muset odejít. Letos jsme dostali výpověď s tříměsíční lhůtou,“ vysvětluje Vrabec.

Nestěhují se jediní

Se správní firmou měli prý dobré vztahy a nemyslí si, že by to bylo naschvál. „Prostě je taková doba,“ smutně konstatuje provozní. Zatím není jasné, kam se budou stěhovat. Od pátku prý dostávají různé nabídky od příznivců.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s předsedou sdružení Unijazz Čestmírem Huňátem o vzniku tohoto spolku a jeho aktivitách Jiří Marek

Výpověď se nedotkla pouze čítárny, ale celého čtvrtého patra, kde sídlí sdružení Unijazz, které navazuje na jazzovou čítárnu ze 70. let minulého století. Jeho členové píší do časopisu UNI nebo organizují festival Boskovice. Všechny tyto projekty si budou muset hledat novou střechu. Současné pokoje se totiž nejspíš zrekonstruují a promění v kanceláře. 

Fotogalerie
15 fotografií