Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mykologové varují: Otrav houbami přibývá! Jak se v lese nesplést?

/
  • Otrav houbami bude přibývat, soudí přední toxikolog RNDr. Jaroslav Klán
    Otrav houbami bude přibývat, soudí přední toxikolog RNDr. Jaroslav Klán (Profimedia.cz, archiv)
    25. září 2018 ● 14:04

    Houby  konečně rostou, a tak není divu, že přibývá i otrav. A své o tom ví i slavní. Muchomůrkou tygrovanou se před několika dny přiotrávil muzikálový herec Martin Pošta (51), který si tuhle krásku spletl s masákem. Podle RNDr. Jaroslava Klána z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy čekají odborníci doslova smršť otrav!

     

  • 1.

    Až tři otravy denně

     Úznávaný toxikolog Jaroslav Klán potvrdil, že  případy otrav budou narůstat. „Lidé jsou doslova nadržení do sběru hub a s víkendem se situace ještě zhorší,“ vysvětluje Klán. Podle něj jedovatých hub přibývá, v lese je možné narazit i na nebezpečné pavučince. „A situace bude ještě divočejší, s  podzimem rostou i halucinogenní lysohlávky,“ vypočítává.

     

  • 2.

    Jako byste vypili láhev rumu na ex

     Mykolog varuje před záměnou hub, k jaké došlo i u herce Martina Pošty. „O tom případu samozřejmě vím. Po požití muchomůrky tygrované se cítíte, jako byste naráz vypili půl litr rumu. Pak dochází  k bezvědomí, zvracení a pacient se může udusit svými zvratky,“ dodává Klán.  

     

  • 3.

    Pozor na tepelnou úpravu


     Klán také upozornil, že nejčastěji dochází k otravám spojeným se špatnou tepelnou úpravou hub. „Oblíbený modrák se musí ve vodě dusit patnáct až dvacet minut. Pokud houbu upravujeme na tuku, stačí vzhledem k jeho vyšší teplotě deset minut,“ dodává Klán.

     

    hřib kovář
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Možnost záměny se žampionem

    Muchomůrka zelená

    Klobouk má zelený až žlutozelený, šedý nebo bílý a je paprsčitě žíhaný s hladkým okrajem. Třeň je bílý, válcovitý až kyjovitý, směrem dolů se rozšiřující, na bázi s výraznou hlízou, která je obalena bílou pochvou, známým "kalichem smrti". Lupeny a třeň jsou bílé. Bílý, slabě rýhovaný prstenec v dospělosti mizí. Dužina je bílá a sladce voní. Roste od července do listopadu ve v listnatých a smíšených lesech, nejčastěji v okolí dubů. Po požití vyvolává zvracení, způsobuje selhání ledvin a jater. Otrava se může projevit až po několika dnech.

     Na co si dát pozor

    Klobouk je u mladých žampionu polních polokulovitý, u starších téměř plochý s pokožkou, která se dá sloupnout. Lupeny jsou v mládí růžové, později čokoládově hnědé ─ toto je důležitý poznávací znak! Třeň bílé barvy je válcovitý, plný a nese v horní části kožovitý, zplihlý prsten. Třeň se dá snadno vylomit z klobouku.

    Záměna muchomůrky zelené (vlevo) za žampion polní

    Záměna muchomůrky zelené (vlevo) za žampion polní
    Autor: Profimedia.cz, archiv

     

  • 5.

    Možnost záměny s muchomůrkou růžovkou (masákem)

    Muchomůrka tygrovaná

    Má hnědý polokulovitý klobouk s bílými šupinami, který se v dospělosti zplošťuje, jeho okraje jsou rýhované. Vespodu najdete volné bílé lupeny a v polovině bílého třené převislý hladký prsten stejné barvy. Dužina je bílá a sladce voní. Od července do října roste v listnatých i jehličnatých lesích s kyselou půdou. Je prudce jedovatá, projeví se to půl až 2 hodiny po požití. Otrava se podobá opilosti, po které následuje hluboký spánek nebo bezvědomí. Houba způsobuje selhání krevního oběhu a udušení.

     Na co si dát pozor

    Muchomůrka růžovka má narůžovělý klobouk posetý šupinami, který je 5 až 15 cm široký. Spodek klobouku je plný šupinatých bílých lupenů, které mohou být ve stáři posety červenými skvrnami. Na rozdíl od muchomůrky tygrované má na třeni rýhovaný prsten podobný sukénce, který vyrůstá z vrcholu třeně a v mládí je přitisknutý k lupenům, od nichž získává rýhování.

    Záměna muchomůrky tygrované (vlevo) za muchomůrku růžovku 

    Záměna muchomůrky tygrované (vlevo) za muchomůrku růžovku
    Autor: Profimedia.cz, archiv

     

Dnešní horoskopy