Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nedostali jste se na »výšku«? 5 tipů, kde je studium ještě možné! I bez přijímaček

/
  • Sen o vysoké škole se vám nemusí rozplynout pod rukama
    Sen o vysoké škole se vám nemusí rozplynout pod rukama (profimedia.cz)
    25. září 2018 ● 11:04

    Máte doma maturanta, kterému letos nevyšly přijímačky na vysněnou vysokou školu? Nic není ztraceno!  Řada výšek ještě stále přijímá a existují i jiné možnosti dalšího studia. Poradíme, kam se zapsat a nepromarnit svou šanci.

     

  • 1.

    Některé VŠ ještě berou!

    Maturanti často netuší, že vysoké školy se pro ně letos ještě nezavřely. I když u veřejných vysokých škol je už nabídka omezená, přesto některé vypisují dodatečná výběrová řízení. Široký výběr ale stále mají soukromé vysoké školy, které uchazečům umožňují zasílat přihlášky i začátkem akademického roku. „Díky prodlouženému termínu podání přihlášek můžeme nabídnout na Vysoké škole podnikání a práv uchazečům více času k rozhodnutí,“ uvedla rektorka Helena Válková.

    Autor: istock

  • 2.

    Jde to bez přijímaček

    Výhodou soukromých vysokých škol je i to, že se někde zájemci o studium můžou vyhnout přijímacím zkouškám. „Na Vysoké škole obchodní dáváme šanci každému, kdo chce studovat,“ popisuje rektor Vladimír Krajčík. Uchazeče podle něj nečekají žádné stresující přijímací zkoušky. „Znalosti každého studenta ověří zkušení pedagogové v průběhu prvního semestru,“ dodává.

    Na mnohých soukromých školách stále máte šanci uspět u přijímaček
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Mládí prodlouží studium jazyků

    Studenti, kteří si nevybrali z nabídky vysokých škol, můžou zkusit pomaturitní studium jazyků. „Pokud do jazykových škol nastoupí tentýž rok po vykonání maturitní zkoušky, je jim zachován status studenta se všemi jeho výhodami,“ říká Ivana Eliášková z Centra kariérového poradenství Národního ústavu pro vzdělávání.

  • 4.

    Zkrácené studium

    Existuje i možnost získat ve zkráceném studiu druhou kvalifikaci. „Tento typ studia se zaměřuje výhradně na odborné předměty daného oboru a odbornou praxi nebo výcvik. Proto je délka studia kratší, uchazečům je automaticky uznáno předchozí všeobecné vzdělání, které není třeba opakovat. Maturanti tak mohou dosáhnout kromě nové odbornosti druhé maturity nebo výučního listu,“ vysvětluje kariérní poradkyně.

    Autor: Profimedia

     

  • 5.

    Tituly nabízí i vyšší odborné školy


    Maturanty vítají i vyšší odborné školy. „Jejich vzdělávací programy jsou na vysoké úrovni a často se přibližují bakalářským programům na vysokých školách. Absolventi jsou dobře připraveni jak pro pracovní trh, tak pro navázání studiem na vysoké škole,“ přibližuje Eliášková. Po absolvování získají označení DiS za jménem. Některé vysoké školy vycházejí absolventům »vošek « vstříc a upravují jim podmínky, např. uznáním získaných kreditů apod.

Dnešní horoskopy