Potraviny, kterým se rozhodně vyhněte, pokud jdete cvičit. Některé vás překvapí!

  • Potraviny, kterým se rozhodně vyhněte, pokud jdete cvičit. Některé vás překvapí!
    26. září  2018 
     06:00

    Jídlo před sportem ovlivňuje nejen váš fyzický výkon, ale také má vliv na to, jak se během cvičení cítíte. Poskakovat s plným žaludkem není příjemné a několikahodinová hladovka by také byla zbytečným trápením. Zjistěte, kdy je nejvhodnější zařadit poslední jídlo před cvičením a kterých potravin byste se měli vyvarovat.

    Možná patříte mezi ty, kterým cvičení na lačno nedělá dobře, a tak preferujete cvičit po snídani, odpoledne nebo večer. V takovém případě jezte nejpozději dvě až tři hodiny před cvičením. Kterým potravinám se ale raději vyhnout?

  • Zdravé i nezdravé tuky

    Autor: istock.com

    Předtréninkové jídlo by mělo být lehce stravitelné, a proto by mělo být složeno ze sacharidů a bílkovin. Naopak vyhýbat byste se měli tukům, po kterých by vám mohlo být těžko. Vaše oblíbené avokádo, ořechy a semínka tak zařazujte raději v jinou denní dobu. 

  • Luštěniny

    Autor: istock.com

    Chystáte se cvičit po obědě? Pak si dejte pozor na to, aby vašemu sportovnímu výkonu nepředcházel talíř plný luštěnin. Možná vás plynatost po konzumaci fazolí, čočky nebo hrášku běžně netrápí, ale při pohybu střeva rozhýbete a reakce těla je pak nepředvídatelná. 

    Pokud docházíte na skupinové lekce nebo cvičíte ve fitness centru, mohlo by se pro vás stát cvičení opravdu nepříjemným. Nejenže byste neustále zatahovali nafouknuté bříško, ale mohla by vás zaskočit i nejedna trapná situace.

  • Brukvovitá zelenina

    Autor: istock.com

    Nadýmání nemusí být spojeno jen s luštěninami. Proto se vyhýbejte také brukvovité zelenině typu brokolice, zelí, kapusta nebo květák. Ta je v tlustém střevě trávena bakteriemi, které produkují plyny, a způsobují tak nafouklé bříško.

    Určitě se ale této zelenině úplně nevyhýbejte, jelikož je považována za velice zdravou. Navíc ve vařeném stavu je mnohem snáz stravitelnější. Nehodí se pouze před sportovním výkonem.

  • Pálivá jídla

    Autor: istock.com

    Máte rádi thajská nebo mexická pálivá jídla? Chilli váš organismus zahřeje a považuje se i za účinný přírodní spalovač. Přesto si ho před sportem raději odpusťte a zařaďte ho do jídelníčku raději v dopoledních hodinách. Mohla by vás totiž při cvičení zaskočit nevolnost nebo bolest žaludku. 

  • Sladké pečivo

    Autor: istock.com

    Přestože byste měli před cvičením preferovat sacharidy, ne všechny jsou vhodné. Vybírejte zejména celozrnné výrobky, rýži a jiné přílohy. Složený sacharid uvolňuje energii do těla postupně, a tak vám zajistí dostatek sil po celý trénink.

    Vyhýbejte se však bílé mouce, a to zejména v kombinaci s cukrem. Prudce by vám zakolísala hladina cukru v krvi, což by mělo za následek únavu a malátnost. Croissanty, šátečky, koláče a jiné moučníky tak z jídelníčku vyřaďte nejen kvůli zdraví a hubnutí, ale i pro jejich glykemické vlastnosti.

  • Alkoholické drinky

    Autor: istock.com

    Pít alkohol před cvičením zní jako šílenost, které byste se cíleně nedopustili. Přesto se může stát, že si dopřejete jednu skleničku bílého vína při obědě s přáteli a následně se rozhodnete jít cvičit.

    Pravděpodobně se budete pouze více potit, ale při větším množství alkoholu vás mohou potrápit i žaludeční nevolnosti.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji