Terezu meningokok připravil o obě nohy a prsty na rukou. Nevzal jí ale chuť do života a motivaci se znovu normálně pohybovat. „Ihned se naučila chodit na protézách, fungovat bez prstů a začala závodit na kole. Dokonce jela i cyklomaraton – 2 222 km za 111 hodin,“ uvedl na sociálních sítích Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), díky jehož týmu lékařů a pomoci její rodiny, zejména pak jejího otce, se naplno vrátila do normálního života.

Tereza totiž v IKEM podstoupila transplantaci ledviny. „Dárcem byl její tatínek, který jí věnoval svoji ledvinu. Týden od operace jí ledvina funguje výborně a Tereza se nyní těší na další zážitky, které kvůli dialýze nemohla… bude moct plavat, začne běhat a příští rok na jaře se chystá na lyže do Alp.“ 

Tereze dávali lékaři jedno procento na přežití, všem ukázala, jak moc velká bojovnice je.
Autor: Facebook IKEM

Co je meningokoková infekce?

Bakteriální onemocnění, které se šíří kapénkami. Přenašeči může být až 20 % zdravých lidí. Bakterie přežívají v nosohltanu.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti v předškolním věku a mladiství ve věku 15–19 let. Zvýšené riziko platí pro ty, kdo navštěvují větší kolektivy. Odborníci varují před začátkem školního roku, nemoc se často přenáší ve školách, školkách, ale také na kulturních akcích.

Rychlý nástup

Meningokok přichází náhle, většinou u zdravých dětí. Zpočátku se jedná o příznaky podobné chřipce, jako je zvýšená teplota, zchvácenost, únava, bolesti kloubů. U některých pacientů se začnou objevovat drobné nebolestivé krevní skvrny.

Smrt nebo doživotní následky

Meningoková sepse je nejrychlejší smrtící infekční onemocnění vůbec. Bez okamžitě léčby může v krajním případě nastat smrt do 24 hodin. Zároveň může být pacient postižen následky, jako je amputace končetin, ztráta sluchu, mentální porucha nebo selhání ledvin.