Na začátku srpna v centru Prahy probíhal boj o záchranu vzrostlého pajasanu žláznatého, který roste v Letenské ulici na území Malé Strany. Ze stromu se po zásahu dřevorubců stal pahýl, který trčí do vzduchu. Podle již dříve uveřejněných informací radnice Prahy 1 neměla najatá firma u sebe patřičné povolení, proto akci zastavila městská policie.

Česká inspekce životního prostředí se začala na základě podnětu celé věci věnovat v polovině srpna. „Obdrželi jsme podnět o prošetření zásadního poškození vzrostlého stromu pajasanu žláznatého. Se subjektem byla ukončena kontrola a přes všechny polehčující okolnosti tohoto případu považujeme zjištěné skutečnosti za porušení zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny,“ prozradila Blesku tisková mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Podle poskytnutého vyjádření zmiňovaného kontrolního úřadu v současnosti běží patnáctidenní lhůta na vyjádření k protokolu o celé věci. Z tohoto důvodu není zatím možné poskytnout žádné další informace.

Je možné, že i tak půjde k zemi

Na sociálních sítích se objevila informace o tom, že ve druhé polovině srpna – tedy zhruba dva týdny po uskutečněném prořezávání stromu – obdržela radnice Prahy 1 žádost o kácení zmiňovaného pajasanu. „Žádost o kácení k nám dorazila. Běží k tomu nyní řízení,“ potvrdila situaci mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková, podle které však příliš razantní zásah ze strany dřevorubců zůstává zcela na posouzení ČIŽP, radnice Prahy 1 do tohoto řízení nezasahuje.

Naopak nepotvrzené jsou další informace ze sociálních sítí, podle kterých se měl k situaci vyjádřit magistrátní odbor ochrany prostředí s verdiktem, že strom ještě půjde zachránit. „Ohledně tohoto stromu jsme nečinili žádné kroky a žádné obdobné vyjádření jsme neučinili,“ uvedl tiskový mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. V současnosti je tedy na základě všech získaných vyjádření budoucnost vzrostlého stromu na Malé Straně stále nejasná.