Vybudování v Česku ojedinělého objektu, který vzniká v porubském kampusu univerzity v blízkosti tenisových kurtů, bude stát přes 160 milionů korun.

„Jde o jedinečný investiční počin. Z pohledu investiční výstavby naší univerzity se jedná o nadčasovou laboratorní platformu pro praktickou výuku moderních studijních programů,“ uvedl Petr Šimoník z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO.

Budova plná nejnovějších technologií umožní zkvalitnit vzdělávání studentů této fakulty. Projekt navíc řeší problém chybějícího laboratorního zázemí zejména pro připravované studijní programy fakulty.

Laboratoř bude fakticky fungovat jako jakýsi zkušební polygon. Studenti si tu například na digitalizované výrobní lince budou moci na základě naprogramovaných požadavků vyrábět třeba jednoduchou elektroniku.

Část objektu pak bude vyhrazena pro elektromobilitu, kde se bude zkoumat například bezpečnost autonomně řízených vozidel nebo testovat vozidla s elektrickým i spalovacím pohonem.

Byty s monitoringem

Součástí objektu budou také dva byty plné snímačů a monitorovacích technologií, jejichž obyvatelé budou cíleně monitorováni při běžných denních činnostech. Na základě zjištění pak bude možné vyvíjet například různé aplikace a další technologie, které lidem usnadní život.

Univerzitě podle Šimoníka dosud takové zázemí chybělo. „Aktuální úroveň průmyslu v Evropě iniciuje výstavbu obdobných komplexů na největších univerzitách. S ohledem na složení zaměření je tento v ČR jedinečný,“ doplnil Petr Šimoník z Fakulty elektrotechniky a informatiky. Otevření budovy je plánováno na léto 2020.

VIDEO: Neotřelá reklama láká na studium techniky na vysoké škole v Brně.