Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nasadila život, aby zachránila děti: Statečná učitelka dostane státní vyznamenání

Autor: ČTK - 
24. září 2018
12:02

Prezident Miloš Zeman udělí v říjnu státní vyznamenání učitelce mateřské školy z Jívové na Olomoucku Darině Nešporové za záchranu života předškoláků při loňské dopravní nehodě na Olomoucku. Zeman to oznámil dnes při zahájení návštěvy Olomouckého kraje. Učitelka před řítícím se autem duchapřítomně odstrčila tři děti, čtvrté nakonec zalehla, čímž mu zachránila život. Sama byla vážně zraněná. Zeman každý rok u příležitosti státního svátku 28. října vyznamenává tři až čtyři desítky lidí.

„Mezi vyznamenanými tak bude mít Olomouc svého zástupce. Neříkám jediného zástupce, ale na vaše přání i tuto zástupkyni,“ řekl Zeman při svém vystoupení na krajském zastupitelstvu.

Žena již obdržela medaili za svou pohotovou záchranu dětí od hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) loni v září při zasedání krajského zastupitelstva. Podle hejtmana prokázala obrovské hrdinství a přístup, který by jí všichni mohli závidět. „Těžko dokážeme vyhodnotit, jak bychom se my v takové situaci zachovali. Svědomí a rozum něco velí, ale co by velela poté skutečnost, to nikdo nedokáže vypredikovat, pokud by to nezažil na vlastní kůži,“ řekl dnes Okleštěk.

Nehoda se stala loni v polovině června na lesní cestě nedaleko Jívové. Na skupinku předškoláků, kteří byli na procházce, se zničehonic vyřítilo osobní auto jedoucí od Jívové na Dolany. Vůz vyjel ze silnice a pokračoval až na lesní cestu. Nešporová nejprve odstrčila do bezpečí tři děti, poté ochránila svým tělem malého chlapce před vozidlem, které je oba zavalilo. Chlapec z nehody vyvázl s lehkým zraněním, učitelka musela být zpoza auta vyproštěna a nehodu odnesla vážným zraněním.

Zobrazit celou diskusi