Tisícovky lidí zažily na Výstavišti v Holešovicích při exhibici staré techniky i nečekané drama. Šest požárníků v bílých uniformách přijelo na povozu z roku 1904 taženém koňmi. Připravený požár se jim podařilo rychle zlikvidovat, když už však chtěli odjet, stalo se něco nečekaného. „Projevila se únava materiálu a kola praskla, je to stará technika, takže jsme se převrátili,“ popsal Blesku hasič Jiří Vlk (41), který byl v tu chvíli na palubě.

„Kolega skončil v blátě, ale je statečnej a nic moc se mu nestalo,“ dodal Vlk. Jenže co teď s polámaným vozem? Pomoci staré technice musela ta nejnovější. Přijelo totiž moderní vyprošťovací vozidlo KGX 19 a povoz odvezlo. „Určitě to opravíme a budeme v tom pokračovat,“ řekl hasič.

Náladu pražským hasičům ale spravila desítka nových cisteren za zhruba 100 milionů korun, které ve tři hodiny odpoledne slavnostně přijali od hlavního města. „Jedná se o prvovýjezdovou hasičskou cisternu s převodovkou s automatickým řazením rychlostních stupňů a hydrodynamickým měničem, která umožňuje jízdu cisterny i na sněhu a blátě,“ popsal mluvčí hasičů Martin Kavka.

Nízká záchranka

Na staré časy si zavzpomínali i záchranáři. Ti přivezli starou, dobře známou záchranku Škodu 1203, kterou si diváci pamatují ze seriálu Sanitka. Uvnitř bylo i takzvané infarktové křeslo, lékař však musel zachraňovat nahrbený, protože postavit se ve stísněném prostoru nedalo. Přímo tento vůz vozil pražské pacienty.

Fotogalerie
14 fotografií