Houbař, který si komplikovaně zlomil kotník, málem skončil v sobotu dopoledne na sále, nebýt ovšem všímavého lékaře. Na jeho dotaz, zda něco nevypil, muž přiznal jeden a půl piva. Rozbor krve byl ale neúprosný, ukázal 8,83 promile. Operace tak byla odložena a zlitý houbař skončil na jednotce intenzivní péče.

Až poté muž „kápl božskou“. Případ šokoval i ostřílené lékaře. „Pacient chodil, byl orientovaný. Klinicky vypadal maximálně na tři promile alkoholu. Přibližně o hodinu a půl později jsme mu nechali udělat další odběr, kdy měl po přepočtu 8,15 promile alkoholu v krvi. Pacienta jsme proto hlídali a pomocí infuzí hydratovali,“ uvedla primářka interního oddělení Naděžda Mičudová a přiznala, že s něčím podobným se dosud nesetkala. Ještě po dalších necelých osmi hodinách měl muž v krvi stále přes pět promile alkoholu…

Popíjel s kamarády a snídal dvě piva

„Stihl nám říci, že pil s kamarády v pátek večer. V sobotu ráno, než vyrazili do lesa na houby, tak místo snídaně vypil dvě piva. První jídlo si dal až s pivem před odjezdem do nemocnice,“ doplnila Mičudová.

Lékaři muže nakonec mohli operovat až po 24 hodinách po přijetí v nemocnici, kdy byl již zcela střízlivý. „Zlomeninu jsme museli sešroubovat. Operace tak trvala přibližně hodinu. Poleží si u nás několik dní a pak bude propuštěn do domácího ošetřování,“ uvedl ortoped Jiří Stošek. Po několika dnech by měl být propuštěn do domácího ošetřování.

Legenda Čurda asi padl

Houbař se tak stal patrně novým nekorunovaným králem českých opilců. Toto prvenství dosud držel legendární traktorista Milan Čurda, který byl před lety chycen policisty za volantem fekálního vozu. Tehdy nadýchal osm promile alkoholu. Houbař z Ostravska jej překonal téměř o jedno promile alkoholu. Světový rekord podle mluvčího drží Polák, který nadýchal 12,3 promile po oslavě s kamarády.

VIDEO: Opilec si pochutnával na zmrzlině. Byla zabalená…