Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kuřáků ubývá. Británie by mohla být za pár let úplně bez cigaret, tvrdí studie

Autor: Darina Jíchová - 
22. září 2018
20:06

Vládní agentura Veřejné zdraví Anglie (PHE) představila studii, podle jejíchž závěrů v zemi ubývá kuřáků. Do roku 2023 by měl kouřit pouze jeden z deseti lidí, do roku 2030 by pak měla být Velká Británie zcela nekuřáckou zemí. Jen za poslední rok přestalo kouřit 400 tisíc Britů, uvedla stanice CNN.

Statistický úřad potvrdil, že v současnosti kouří v zemi zhruba 6 milionů lidí, tedy necelých 15 % celé populace. Ještě minulý rok to bylo 15,5 % a v roce 2011 téměř 20%. Pokud bude trend pokračovat, odborníci z PHE odhadují, že v roce 2023 bude kouřit pouze 8,5 % obyvatel. Což by znamenalo, že do roku 2030 by kouřilo méně než 5 % populace.

Generální ředitel PHE Duncan Selbie vyzval Národní zdravotní službu (NHS), aby projekt nekuřácké Británie zařadila mezi své hlavní cíle. Selbie nepochybuje o tom, že kuřáků bude ubývat i nadále. Zároveň uvedl, že lidé, kteří se pokoušejí přestat, používají nesprávné metody.

Šest z deseti kuřáků by podle odborníků rádo přestalo kouřit, ale chybí jim na to dostatečně silná vůle, nebo to neustále odkládají. Z toho důvodu NHS tento čtvrtek zahájilo kampaň Stoptober, která lidi podporuje při odvykání. Lidé si mohou stáhnout bezplatnou aplikaci do mobilu, která je bude v jejich rozhodnutí přestat kouřit podporovat.

Odvykací program

Jedná se o 28denní program, který společně připravili odborníci, lékaři a psychologové, z NHS. Tajemník ministra zdravotnictví Steve Brine prohlásil, že si Británii drží vedoucí postavení v otázce kontroly tabáku. „Nesmíme ale usnout na vavřínech, pořád je před námi spoustu práce, pořád můžeme udělat víc. Kuřákům, kteří se snaží přestat, musíme nabídnout lepší a propracovanější podpůrný systém,“ pronesl Brine.

NHS a PHE chtějí rovněž snížit počet úmrtí, jejichž příčinou bylo aktivní nebo pasivní kouření. V roce 2016 zemřelo kvůli kouření 77 900 lidí, v roce 2015 to bylo ještě o 2 tisíce více. Nejvíce mrtvých spadá to kategorii tzv. „chudých kuřáků“, tedy lidí, kteří si skutečnou odvykací kúru nemůžou dovolit a ke kouření se vždycky vrátí.

Nejrizikovější skupina: Chudí kuřáci

„Pokud chce vláda skutečně dosáhnout nekuřácké Británie, musí najít potřebné finanční zdroje, aby do programu zahrnula i tu nejohroženější skupinu, chudé lidi z nejnižší třídy,“ domnívá se Deborah Arnottová, ředitelka protikuřácké charitativní organizace.

Arnottová navrhla, aby na cigarety i jiné tabákové výrobky byla zavedená daň. Peníze pak by šly na odvykací kampaň zaměřenou právě na nejrizikovější skupinu. „Výrobci tabáku patří mezi nejvíce vydělávající společnosti na světě, platit daň si rozhodně můžou dovolit,“ řekla Arnottová.

Kuřáci v Česku

Počet kuřáků se snižuje i v Česku, kde kouří zhruba 25 % populace, to je o 3,5 % méně než v období mezi lety 2016-2017. Přibývá i lidí, kteří by rádi kouřit přestali a hledají ten nejvhodnější způsob, který by jim vyhovoval. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) na tom má značný podíl protikuřácký zákon.

Nařízení vstoupilo v platnost v loňském roce a zakazuje kouření v restauracích, na veřejných místech jako letiště, zastávky nebo ve zdravotnických zařízeních, školách, na sportovištích a dětských hřištích.

Petrey ( 26. září 2018 19:16 )

zkoušel jsem přestat několikrát, až pak jsem zkusil stop kouření od ozp a už 2 rok nekouřím a smrdí mi to, nikdy jsem si nevěřil, že bych dokázal přestat s tím...

m.rock ( 23. září 2018 01:12 )

Jako třeba ty troubo,ty kouříš po nocích prasátko akorát to tajíš.

gabreta ( 22. září 2018 22:42 )

"Do roku 2023 by měl v Británii kouřit pouze jeden z deseti lidí". Jasně, protože devět z deseti budou hulit Mařenu, aby tam ten islámskej bordel psychicky zvládli!!!

Zobrazit celou diskusi