Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim poslal jižním sousedům vzácné houby. Dostanou je rodiny s příbuznými v KLDR

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. září 2018
07:40

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poslal jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi dvě tuny čirůvek větších. Tyto houby, které jsou v Koreji velmi drahé, dorazily do Soulu ve čtvrtek ještě před tím, než se Mun vrátil z třídenní oficiální cesty do KLDR. Informovala o tom jihokorejská tisková agentura Jonhap.

„Zatímco byli prezident a jeho manželka stále ještě v Severní Koreji, dorazil k nám dar vůdce Kim Čong-una,“ řekl prezidentův tiskový mluvčí a dodal: „Dvě tuny čirůvek větších přiletěly na leteckou základnu v Soulu ve čtvrtek ráno.“

Mun se o lahůdku podělí s ostatními

Mun podle mluvčího pověřil svůj úřad, aby houby rozdělil mezi všechny rodiny, které mají nějaké příbuzné v KLDR, od nichž je odtrhla válka v letech 1950-1953, a ještě se jim nepodařilo se s nimi setkat. „Doufám, že tyto houby, které ještě voní po Severní Koreji, jim poskytnou alespoň malou útěchu,“ řekl Mun.

Setkání po letech

Oba korejské státy letos v srpnu obnovily po třech letech společná setkání rozdělených rodin. V obou zemích žijí desítky tisíc lidí, které od jejich milovaných a blízkých odtrhla válka.

Zobrazit celou diskusi