Nafouklé břicho nemusí souviset jen s tím, co sníte. Zaměřte se na své zlozvyky!

  • Nafouklé břicho nemusí souviset jen s tím, co sníte. Zaměřte se na své zlozvyky!
    24. září  2018 
     06:00

    Sami už jste určitě zpozorovali, které potraviny vás pravidelně nadýmají. Zpravidla k nim patří luštěniny, jako jsou například fazole nebo čočka. Nepříjemný pocit nafouknutého břicha ale nemusí nutně souviset s výběrem potravin. Možná za to mohou zlozvyky, kterých jste si doposud nebyli vědomi.

    Snažíte se jíst zdravě, ale přesto se pravidelně trápíte s nafouklým bříškem? Možná vás nenapadlo hledat příčinu častého nadýmání právě v těchto souvislostech.

  • Neustále žvýkáte žvýkačku

    Autor: istock.com

    Za vaším nafouklým bříškem může stát časté žvýkání žvýkačky!

    Podle Britské národní služby zdraví je nafouklé břicho způsobeno nahromaděním plynů v důsledku polknutí vzduchu. K tomu může dojít hned několika způsoby a jedním z nich je i žvýkání žvýkačky.

    Pokud jste zpozorovali, že se po pár žvýkačkách začínáte nafukovat, zkuste je na pár dní ze svého rituálu vyřadit. Možná neustále nafouknuté břicho zcela zmizí!

  • Máte nepevný postoj!

    Autor: istock.com

    Stejně jako žvýkání žvýkačky, tak i vaše poloha při jídle ovlivňuje, kolik vzduchu se vám dostává do trávicího ústrojí.

    Jíte často shrbení, skrčení nebo se při jídle nepřirozeně ohýbáte přes pracovní stůl? Podle studie z roku 2003, která je publikována v Národním institutu zdraví, může váš postoj či posed při jídle ovlivnit, kolik plynů bude zachyceno v trávicím systému.

    Zkuste se proto při jídle více soustředit na svou polohu. Seďte rovně a příliš se nepředklánějte, abyste uvolnili všechny trávicí cesty.

  • Jíte za chůze

    Autor: istock.com

    Popadnete na jídlo vždy jen něco malého, co se dá sníst snadno cestou do práce? Pak může za nafouknuté břicho nedostatek času. Vyhraďte si na snídani alespoň deset minut. V klidu se posaďte a jídlo si vychutnejte. Tento denní rituál vás zbaví problémů s trávením.

    Stejně jako u žvýkání se i u stravování za chůze nebo vestoje dostává do zažívání více vzduchu. Polykání vzduchu způsobuje nepříjemný pocit v břiše, který mnohdy následují i bolestivé křeče. 

  • Jíte a mluvíte zároveň

    Autor: istock.com

    Stává se pro vás jídlo i společenskou událostí? Večeře s přáteli nebo partnerem je příjemným zpestřením dne. Ovšem pokud se snažíte říct u večeře všechny události uplynulých dní a týdnů, pak s velkou pravděpodobností spolykáte více vzduchu než jídla.

    Pokud navíc budete mluvit s plnými ústy, pak stravu tolik nerozžvýkáte a příliš rychle sousto polknete. Nerozmělněná strava pak v žaludku spolu s přebytečným vzduchem způsobuje nepříjemné trávicí potíže.

  • Žvýkáte s pusou otevřenou

    Autor: istock.com

    Další zlozvyk, který může způsobovat nadýmání, je žvýkání s otevřenými ústy. Stejně jako v předchozích případech se vám vzduch dostává až do žaludku a následně se zachytí ve vašem trávicím ústrojí.

    Jezte u stolu a soustřeďte se na způsob, jakým jídlo konzumujete. Možná budete překvapeni, co vše děláte špatně.

  • Cítíte se často ve stresu

    Autor: istock.com

    Stres je nepřítelem hned v několika ohledech. Nafukování bříška tak nemusí být ovlivňováno jen tím, co a jak si vkládáte do úst, ale na vině může být i vaše hlava. 

    "Stres má obrovský dopad na náš zažívací systém. Může změnit způsob, jakým dýcháme, i to, jak s potravou tělo naloží," říká odbornice na výživu a zdravotní sestra Abigail Hopkins.

    Pokud jste ve větším stresu a vidíte to i na svém bříšku, pak zkuste uklidňující techniky, jako jsou meditace nebo dlouhé procházky v přírodě. 

  • Berete určité léky

    Autor: istock.com

    Nadýmání a nepříjemný pocit nafouklého bříška můžou úzce souviset s vedlejšími účinky léků, které zrovna berete. Nezapomínejte proto číst příbalové letáky, kde jsou vedlejší účinky podrobně vypsány.

    Zejména opioidní látky účinné proti bolesti, jako jsou oxykodon nebo hydrokodon, způsobují křeče a nadýmání. Podle knihy Gutbliss mohou břicho nafukovat i antibiotika, jelikož spolu se škodlivými bakteriemi střev ničí i ty prospěšné. Nerovnováha bakterií způsobí, že mikrobi začnou uvolňovat plyny.

  • Máte zrovna před menstruací

    Autor: istock.com

    Ženy jsou jistě ovlivněny obdobím před menstruací, které působí nejen na jejich náladu, ale i fyzický vzhled.

    Podle Medical News Today mohou změny hladin hormonů progesteronu a estrogenu před a během období menstruace způsobit, že tělo zadržuje vodu a sůl. Buňky v těle zadržují tekutinu, což vede následně k pocitu otoku a plnosti.

    Tento pocit je snadno zaměnitelný s pocitem nadýmání, které ale vždy souvisí s nahromaděním plynů nebo pevných látek v zažívacím systému.

  • Rádi pijete z plastové lahve

    Autor: istock.com

    Nejen způsob konzumace jídla, ale i způsob příjmu tekutin může ovlivnit vaše trávení.

    Pokud chodíte cvičit a během tréninku v rychlosti popadnete lahev a dlouze se napijete, pak pravděpodobně spolykáte i spoustu vzduchu navíc.

    Změňte způsob, jakým pijete. Zaměřte se na více malých doušků, abyste se vyhnuli polykání vzduchu.

  • Máte nediagnostikovaný zdravotní problém

    Autor: istock.com

    Pokud trpíte neustálým nadýmáním, přestože jste se vyvarovali nadýmavých potravin i všech jmenovaných zlozvyků, pak je pravděpodobně na vině zdravotní problém.

    Organizace Everyday Health radí, abyste v případě dalších symptomů, jako jsou bolesti břicha nebo pánve, krvavá stolice, horečky nebo vaginální krvácení, okamžitě vyhledali lékařskou pomoc. Může se jednat o závažné zdravotní problémy související např. s obstrukcí střev, rakovinou dělohy, vaječníků nebo tlustého střeva.

    Ale pouze lékař vás může diagnostikovat, proto pokud nadýmání pravidelně zasahuje do vašeho každodenního života, neváhejte se k němu objednat.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji