Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Australský premiér proti nelegální migraci. „Tyhle jsem zastavil,“ ukazuje v kanceláři

Autor: Darina Jíchová - 
19. září 2018
15:46

V kanceláři australského premiéra Scotta Morrisona se vyjímá trofej ve tvaru lodi s nápisem: „Tyhle jsem zastavil“. Plaketa jasně naráží na jeho tvrdý postoj k nelegální migraci. Byl to právě Morrison, který se zasadil o zpřísnění imigrační politiky a spolupracoval na vytvoření tzv. australského modelu ochrany hranic, informoval deník Guardian.

Plakety si všiml novinář agentury AAP, má tvar asijské rybářské lodi, ve kterých uprchlíci často připlouvají k australským břehům. Morrison ve vládě australského expremiéra Tonyho Abbotta působil jako ministr pro přistěhovalectví a plně podporoval Abbottovu myšlenku „Zastavme lodě“, se kterou v roce 2013 vyhrál volby. Ztotožňoval se i s jeho protiimigrační politikou.

Dostat se do Austrálie je extrémně těžké

Morrison a jeho nástupce a zároveň současný ministr vnitra Peter Dutton v rámci Abbottovy vlády prosadili nová pravidla pro nelegální migranty. Poté byl zaveden systém, který je znám jako australský model a o jehož využití v současné době uvažuje italský ministr vnitra Matteo Salvini.

Pobřežní hlídky podle něho mají přikázáno všechny uprchlíky poslat okamžitě zpátky domů, případně do třetí země, kde funguje detenční centrum. Pro Austrálii to bylo centrum Manus na Papui-Nové Guineji. Pro uprchlíky je následně velmi obtížné získat azyl v Austrálii, tamní vláda upřednostňuje vysoko kvalifikované žadatele, kteří musí projít testem „australských hodnot“.

Uprchlíci na Manusu Uprchlíci na Manusu | ČTK

Morrison názor na migraci nezměnil

Morrison a Dutton jsou na svou práci hrdí, přestože je mnozí za přísné nařízení kritizují. Morrison se brání tím, že pravidla zajistí, aby lidé v lodích neumírali. Rybářské lodi jsou totiž nestabilní a často se pod tíhou mnoha uprchlíků převracely. „Jedinou možností, jak zabránit smrti tisíců uprchlíků, je zastavit lodě,“ hlásal už v roce 2015 Abbott a jeho vláda.

Morrison se Guardianu svěřil, že plaketu dostal jako dárek v roce 2014, když nastoupil do funkce ministra pro přistěhovalectví. Uvedl, že si ji vzal s sebou, když z úřadu odcházel, a vystavil si ji i v kanceláři ministra pro státní pokladnu, kde působil v letech 2015 až 2018. Jeho názor na migraci se nezměnil, proto si ji má také ve své současné kanceláři.

Kritika zahraničí

Fotografie trofeje vyvolala pobouření po celém světě. Austrálie je známá svým odmítavým postojem k uprchlíkům. Spekulovalo se rovněž o tom, že australské úřady platí pašerákům, aby k nim uprchlíky nevozili. Domácí i světové humanitární organizace dlouhodobě počínání australské vlády kritizují. Jejich přístup se nelíbí ani světovým vládám, OSN a zdravotnickým organizacím.

Příliv uprchlíků do Austrálie se ale i přes tvrdý zákon nezastavil. Místo přímo na kontinent míří lidé na externí území Austrálie jako Kokosové ostrovy nebo ostrov Saibai.

Antonin Blaha ( 19. září 2018 19:16 )

 Pak ze to nejde😉

sores ( 19. září 2018 16:26 )

Souhlas s premiérem! Dát čmoudy do země jako je Nová Guineje !! Tam ať si začnou žít a budovat a tam jim i pomáhat,ať se sami snaží a ukážou jak jsou schopný a pracovitý.

agfor ( 19. září 2018 16:14 )

Heč, my máme taky takového premiéra. Snad odolá nátlaku debilů z EU i TOP09 a jiným blbečkům.

Zobrazit celou diskusi