Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Přerov chce řídit exprimátor očištěný od korupční kauzy i exministr Sobotkovy vlády

Vrátí se do čela Přerova exprimátotor, který čelil obvinění z korupce?
Vrátí se do čela Přerova exprimátotor, který čelil obvinění z korupce?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: mah - 
19. září 2018
12:11

Primátorem Přerova by se po čtyřleté odmlce chtěl znovu stát Jiří Lajtoch. Bývalý primátor a senátor za ČSSD se z politiky dočasně stáhl a očistil se od obvinění z korupce. Jeho strana ho ovšem na kandidátce nechtěla a Lajtoch tak kandiduje proti ČSSD. Vyzve ho zároveň hnutí současného primátora nebo bývalý ministr ze Sobotkovy vlády.

Radovan Rašťák – ČSSD

Současný zastupitel města by ČSSD rád po čtyřech letech vyvedl z opozice. Čelit přitom bude muset i poslednímu primátorovi za ČSSD a bývalému senátorovi Jiřímu Lajtochovi, který ale tentokrát nekandiduje za ČSSD.

Jiří Lajtoch – Přerov 2018

Společnou kandidátku nezávislých kandidátů a strany soukromníků vede do voleb bývalý primátor a senátor za ČSSD Jiří Lajtoch. Ten v čele města stál osm let od roku 2006 do roku 2014. Do Senátu se poprvé dostal v doplňovacích volbách v roce 2007 a o rok později svůj mandát obhájil. V listopadu 2010 ovšem protikorupční policie začala vyšetřovat přerovský magistrát kvůli předraženým opravám domova důchodců. Policie v té souvislosti obvinila i Lajtocha, soud ho ovšem v roce 2016 všech obvinění zprostil.

Radek Pospíšilík – Za prosperitu Přerova a jeho místních částí

Zastupitel Jiří Pospíšilík je členem SPOZ. Stejně jako ve volbách v roce 2014 do zastupitelstva bude kandidovat za hnutí Za prosperitu Přerova a jeho místních částí. Regionálnímu Deníku prozradil, že by se chtěl zasadit například o startovací byty pro bezdětné nebo městské byty pro mladé rodiny.

Jan Horký – Společně pro Přerov a Piráti

Na kandidátce Společně pro přerov jsou zástupci hnutí Změna, jehož členem je i lídr Jan Horký, Pirátů a Nezávislé volby. Hnutí v srpnu představilo rozsáhlý program, ve kterém nechybí body o participativním rozpočtu, technologie Smartcity a učení se z dobrých příkladů, snížení administrativy při příspěvkové organizace nebo projekt sdálených kol.

Společně pro přerov má přitom i současný post primátora. Vladimír Puchalský ovšem už nekandiduje kvůli svému věku.

Michal Chromec – OK Přerov

Michal Chromec je zastupitelem Přerova již od roku 1990. Je členem Masarykovy demokratické strany. Kromě komunální politiky se pokoušel dostat i do zastupitelstva Olomouckého kraje v letech 2000 a 2004, ale ani jednou neuspěl.

Kromě komunální politiky se zkoušel dostat i do jejích vyšších pater. V letech 1998 a 2006 kandidoval do Poslanecké sněmovny, poprvé za subjekt Občanská koalice-Politický klub a podruhé za Koalici pro Českou republiku, ani jednou neuspěl. V letech 1996 za svou stranu neúspěšně kandidoval do Senátu. Neuspěl ani při senátních volbách v roce 2014, kdy se o Senát pokoušel v dresu ČSSD. Za Masarykovu demokratickou stranu neúspěšně kandidoval rovněž ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2004.

Ján Koníček – JAUNER Československo 2018

Ján Koníček je jediným kandidátem hnutí JAUNER pro volby na přerovský magistrát.

Josef Nekl – KSČM

Lídrem komunistů je dlouholetý zastupitel Josef Nekl. Ten se do zastupitelstva Přerova poprvé dostal v roce 1990 a zatím pokaždé svůj mandát obhájil. Mimo to byl v letech 2004 až 2016 zastupitelem olomouckého kraje. Mezi lety 2010 až 2017 byl zároveň poslancem za KSČM.

Michal Zácha – ODS

Lídr ODS se do zastupitelstva dostal poprvé v komunálních volbách v roce 2010. V červnu 2011 byl dokonce zvolen náměstkem primátora. Kromě toho dvakrát kandidoval do zastupitelstva Olomouckého kraje a do Poslanecké sněmovny, ani jednou ovšem nebyl úspěšný.

Antonín Prachař – STAN

Starosty a nezávislé vede do voleb v Přerově Antonín Prachař. Ten byl do roku 2016 členem hnutí ANO a v roce 2014 působil několik měsíců jako ministr dopravy ve vládě Bohuslava Sobotky. Po svém odchodu z hnutí ANO přešel ke starostům, za které zkoušel kandidovat do sněmovny, ale neuspěl.

Výsledky komunálních voleb v Přerově najdete ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa