Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exdetektiv Vokál je zpět v Česku z Ukrajiny: Prodával nelegálně rušičky odposlechů, viní ho obžaloba

Autor: shp - 
19. září 2018
15:31

Bývalý detektiv protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Luděk Vokál, který byl v dubnu zadržen na Ukrajině kvůli podezření z ilegálního obchodování s rušičkami odposlechů, se podle všeho vrátil počátkem léta zpět do České republiky. V zemi bývalého Sovětského svazu však bude nadále stíhán a hrozí mu v ní vězení ve výši čtyř až sedmi let.

Vokálovi již uplynula tamním soudem určená lhůta, během níž se musel zdržovat na území Ukrajiny. Soud ji již následně neprodloužil. Tuto informaci přinesl list Právo, kterému to potvrdil Michal Bucháček z tiskového oddělení českého ministerstva zahraničí.

Tato stanovená lhůta vypršela 21. června, takže jeho povinnost zdržovat se tam skončila, a mohl se tedy legálně vrátit,“ řekl Bucháček. Vokálovi teď nebrání nic v tom, aby se tento týden zúčastnil v Praze hlavního líčení v kauze údajného vyzrazení chystané policejní akce, v níž je bývalý vysoce postavený policista obžalován.

Vokál je pak podezřelý z toho, že jako podřízený tehdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty poslal svému známému, brněnskému podnikateli a někdejšímu policejnímu informátorovi Albinu Arifovičovi poznatky o tom, co a proti komu se chystá. Arifovič se prý bál, jestli se ho zásah týká.

Vyšetřovatelé GIBS našli důkazy ve Vokálově tabletu. S Arifovičem si psal přes messenger Viber, ale konverzaci nesmazal. Arifovič trestně stíhaný není, protože inspekce nezjistila, že by informaci poslal někomu dalšímu. Vokálovi v tomto případě hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby roční až pětileté vězení. Exdetektiv však vinu jednoznačně popírá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání