Na půdě Městského soudu v Praze se ve středu od 9.30 konalo další stání soudu mezi manželským párem Paroubkových, kteří se zatím nedohodli na rozdělení péče o dceru Margaritu. Expremiér a bývalý šéf ČSSD se odvolal, jelikož by rád měl dítě alespoň ve střídavé péči. Petra pro změnu požadovala vyšší výživné.

Jako první krátce před začátkem dorazila k soudu Paroubková. S nikým nechtěla mluvit a už od pohledu bylo vidět, že není ve své kůži. Působila velmi rozzlobeně. Možná už se dozvěděla, že Paroubek na jednání nedorazí. To se totiž vzápětí ukázalo, místo něj dorazil pouze právní zástupce. Podle něj Jiří podal písemnou omluvu soudu, ale neuvedl důvod své absence.

Hned po začátku soudního líčení vykázal soudce zástupce veřejnosti a médií, jelikož se bude projednávat i nezletilá dcera páru. Pár minut po desáté hodině si soud dal zřejmě malou přestávku, jelikož soudní místnost nejprve opustila Paroubková a nadále nechtěla s nikým komunikovat. Obracela se pouze na svého právníka a naštvaně s ním cosi řešila a on se jí snažil domlouvat. Vzápětí vyšel i právní zástupce Paroubka. Zhruba v půl jedenácté bylo jednání obnoveno a všichni se vrátili dovnitř.

REAKCI JIŘÍHO PAROUBKA NA ROZHODNUTÍ SOUDU ČTĚTE ZDE!!!

Těsně před jedenáctou hodinou padlo rozhodnutí soudu. Jelikož verdikt nezpochybnil předchozí rozhodnutí soudu, dcera Margarita i nadále zůstává ve výhradní péči matky. Soud takto rozhodl s ohledem na její preference a obtížnost zvykání si na nový systém. „Soud správně určil skutkový stav věci a věc i správně posoudil po právní stránce. V řízení bylo prokázáno zejména znaleckým zkoumáním, že střídavá péče, byť z důkazů vyplynulo, že oba rodiče jsou schopni se o nezletilou postarat a že nezletilá k nim má citový vztah, v této konkrétní věci vhodná není. A to s ohledem na preferenci nezletilé ve vztahu k matce a její poměrně obtížnému smiřování s odloučením od matky," zaznělo v soudní síni.

Soudce také uvedl, že podle znaleckých posudků by jí změna mohla psychicky poškodit a mohlo by to i narušit její vztahy s otcem. „Kdyby byla „nucena“ do změny stávajícího režimu, mohlo by to negativně ovlivnit její doposud pozitivní vztah k otci." Paroubkovy předchozí stížnosti na znalecký posudek soudce odmítl s tím, že znalkyně rozhodly především na základě dvou osobních setkání s Margaritou, nikoliv na základě písemných důkazů. Revizní posudek se tak nekoná. „Odvolací soud konstatuje, že zde s ohledem na provedené dokazování je správný závěr soudu prvního stupně o tom, že nezletilá se svěřuje do péče matky."

Video
Video se připravuje ...

Paroubek k soudu nepřišel: Petra nejdřív zuřila, pak jásala Aleš Brunclík

 Co se týče výživného, celý případ se vrací zpět k obvodnímu soudu. „Rozsudek (předchozího soudu – pozn.red.) se nezrušuje a v tomto stavu se věc vrací k obvodnímu soudu k dalšímu řízení," znělo v rozhodnutí. „Zde soud neshledává předpoklady pro konečné rozhodnutí, neboť soud prvního stupně v podstatě rezignoval na zjištění základních skutečností, které jsou k rozhodnutí o výživném nezbytné," vysvětloval soudce s tím, že byly zjištěny pouze příjmy účastníků dle jejich výpovědí, ale soud vůbec nevzal v potaz celkovou finanční situaci a majetkové poměry manželů, zejména na straně otce. „Nezletilá má právo se podílet na životní úrovni rodičů," zaznělo dále s tím, že zejména v případě Paroubka byly v minulosti „vynakládány značně nadstandardní výdaje, ať již na dovolené či další uspokojování potřeb".

Petru výsledek jednání velmi potěšil. „Jsem šťastná, ano, jsem spokojená,“ uvedla pro Blesk.cz po vynesení rozsudku a velmi doširoka se přitom usmívala.

Na zakopání válečné sekyry mezi Paroubkovými to tedy ale zatím nevypadá. Kromě toho, že v minulosti na sebe bývalá dvojice vzájemně naházela dost špíny, mezi nimi nyní zahořel ještě další spor. Někdejšímu premiérovi totiž ze sejfu v bance údajně zmizelo 3,5 milionu, které měl půjčené od přítele Petra Michka. Ten mu poskytuje také finanční poradenství a financuje i jeho současnou kampaň.

Klíče od sejfu jsem měl jen já a Petra. A peníze zmizely. Tečka,“ uvedl Paroubek a nepřímo tak obvinil manželku, s níž se rozvádí. Soud tak mohl být vhodným místem ke konfrontaci obou stran, ovšem Jiří této možnosti nevyužil. 

VIDEO: Paroubek pro Blesk: Peníze z bankovního sejfu mohla odnést má žena.


 

Fotogalerie
97 fotografií