Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lídři EU budou u večeře v Salcburku řešit migranty i brexit. Tusk chce zmírnit spory

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
19. září 2018
08:00

Debata o migraci bude dominovat středeční večeři šéfů států a vlád zemí Evropské unie v Salcburku. Předseda vrcholných schůzek EU, šéf Evropské rady Donald Tusk chce rakouského setkání především využít k uklidnění sporů mezi členskými zeměmi, které migrační problematika v posledních měsících opakovaně vyvolává navzdory tomu, že počty příchozích se dostaly na úroveň před krizí z let 2014 či 2015.

Zda se návrat ke spolupráci a ke konstruktivnímu přístupu, který jediný podle Tuska umožňuje věc zvládnout, skutečně podaří, ale není jisté ve chvíli, kdy migrace zůstává výrazným politickým tématem.

Jak připomene například rakouský kancléř Sebastian Kurz, státy jsou dál výrazným způsobem rozdělené v pohledu na reformu unijního azylového systému. Rakousko se jako nynější předsednická země EU chce dál snažit hledat změny, které umožní konsenzus.

Pohraniční stráž posilu nedostane

Část lídrů zemí bloku, včetně českého premiéra Andreje Babiše, už stihla odmítnout poslední návrhy Evropské komise na posílení unijní pobřežní a pohraniční stráže včetně jejího mandátu. Zmíněných 10 tisíc mužů a žen, kteří by už v roce 2020 měli podle návrhu komise pomáhat s identifikací i návraty migrantů, je podle některých zemí EU drahých a zbytečných.

Souhlas nejspíš ale Tusk uslyší u svého návrhu na zintenzivnění spolupráce s Egyptem, který s pašováním lidí úspěšně bojuje, a na uspořádání summitu EU a arabských zemí počátkem příštího roku v Káhiře.

Debaty o brexitu

Druhým tématem dnešní večeře bude britský odchod z Unie. Premiérka Theresa Mayová by měla své kolegy seznámit s pohledem Londýna na vývoj opožďujících se rozhovorů o podmínkách brexitu.

 

prasatkopepicek ( 19. září 2018 11:47 )

Agent Bures je jen ubohy, buransky kaspar ktery honi body. 1. Uz dnes je tu plno lidi z arabskeho sveta kteri tu pracuji (maji smenarny, jsou v IT, podnikaji tu...) - to jako riziko patrne nevidi 2. Teplice jsou plne lidi ze Saudske Arabie ktera je povazovana za lihen teroristu - to mu taky evidentne nevadi 3. Ma hrozny problem prijmout nekolik desitek deti ktere za ten bordel co tam je tezko muzou. Chova se presne jako ti kterym tu nadavete - kdyz nekoho nesnaset, tak vcetne deti. Jeden kmen tam vyvrazdi druhy vcetne deti protoze je nesnasi a jsou to primitivove. Tohle delali nackove i komousi ze se mstili na detech. ale co od Burese cekat. Neni o nic lepsi. 4. Vsem kriklounum z EU by prijetim tech deti zavrel hubu. Nemohli by pak rict nic. Takhle jsme opet za totalni burany. 5. Kryl to v jedne skladbe vystihle presne: "...do cizich veci nevmesujeme se a jeste mene vlastne do tech vlastnich."

Zobrazit celou diskusi