Král noci, jak je výrům velkým někdy přezdíváno, je největší sovou v Česku. V Praze jich je jen několik, proto byli záchranáři překvapení, když vyjížděli hned třikrát za těmito opuštěnými živočichy. Nejprve našli dospělého samce, kterého srazilo auto.

Samec byl nejspíš nemocný a zesláblý, proto se autu nevyhnul. Nepodařilo se nám ho zachránit a zemřel,“ říká Zuzana Pokorná, vedoucí Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy. O zbylá dvě mláďata se tak musela starat samice, která ale bez pomoci partnera nebyla schopná shánět potravu.

Mláďata tu byla poprvé

Hladová mláďata se tak potulovala lesem. Pracovníci našli během týdne jedno a následně druhé. „Když jsme je převzali, mohla být tak ve třetím týdnu. Před tím jsme se ještě nikdy o mládě výra velkého nestarali,“ prozradila ošetřovatelka.

Chovatelé se rozloučili se dvěma mladými výry velkými.
Autor: Jiří Marek
Drobní opeřenci se rychle otřepali a začali pořádně jíst. Na jídelníčku měli hlavně mrtvá kuřata, přičemž ve volné přírodě mají poměrně pestrý jídelníček. Nepohrdnou všemi možnými ptáky, hlodavci nebo dokonce ježky: „Vždycky upravují svůj jídelníček podle toho, kde se nachází. Ve městě třeba více útočí na holuby,“ vysvětluje Pokorná.

Návrat

Zachráněná mláďata za tři měsíce pořádně povyrostla. Podle ošetřovatelů dosáhla velikosti dospělých jedinců a jsou schopná sama lovit. Proto padlo rozhodnutí, že se vrátí zpátky domů do přírody. Doprovodit je přišli jak jejich chovatelé, tak i malé děti s rodiči.

Vyplašené sovy nejprve syčely na své okolí, ale po drobné přehlídce byly zakrátko uvolněné. Malé děti jim mávaly a volaly za nimi: „Šťastnou cestu,“ jenže to dopadlo překvapivě jinak. Sovičky byly totiž zmatené a vystrašené.

Nečekaný odlet

První sova přistála na nejbližších stromech, a té druhé se ani nepodařilo vzlétnout. Přítomní pracovníci ihned uklidňovali děti, že je to normální. Velké sovy se totiž musely nejprve rozkoukat, kam poletí. Jejich návrat by měl být podle Zuzany Pokorné bez problémů.

Video
Video se připravuje ...

Chovatelé se rozloučili se dvěma mladými výry velkými. Jiří Marek

V okolí Prahy je odhadem pouze pět párů výra velkého. Opeřené páry přitahují zříceniny, skály nebo kamenolomy – v takovýchto místech dočasně hnízdí. Výr velký přitom není jediným ptákem, o kterého pracovníci Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy pečují. Ročně skončí ve stanici odhadem neuvěřitelných 2000 ptáků.

Pokud sami najdete zraněné nebo opuštěné zvíře, zavolejte na tuto linku: 773 772 771.

Fotogalerie
11 fotografií