Pokojová teplota

Červené víno se má pít při pokojové teplotě. To je sice pravda, ale záleží, co za pokojovou teplotu považujete. Není to totiž rozhodně teplota nad 20 stupňů Celsia, která obvykle panuje v našich domácnostech či v restauracích. V dřívějších dobách, z nichž tato rada pochází, se žilo obecně v chladnějším prostředí. Rozmezí tzv. „pokojové teploty“ je totiž mezi 14 a 18 stupni Celsia. Příliš teplé červené víno (třeba v letním horku) je tak lepší dátpřed konzumací nachladit do chladničky.

K rybě jen bílé

… a k červenému masu pouze červené! I s tímto konstatováním se možná často setkáváte. Toto doporučení ale není nijak striktní. Kromě toho, že si rozhodně můžete pít, co lahodí právě vašim chuťovým pohárkům, existují i oficiální výjimky. Červené třeba můžete i ve společnosti znalců vína „beztrestně“ popíjet ke steaku z lososa a bílé nebude zavrženíhodnou volbou k telecímu nebo vepřovému, je-li maso připravené určitým způsobem. Tzv. párování pokrmu s vínem totiž závisí např. na použitém koření. Méně kořeněné pokrmy si krásně rozumějí s bílými víny, více kořeněné s červenými.

NAD KORKOVOU ZÁTKU NENÍ

Tento mýtus už pomalu odeznívá, ale přesto se ještě někteří domnívají, že jiná než korková zátka ubírá vínu na kvalitě. Není tomu tak – zkušení vinaři s vlastnostmi různých typů zátek počítají. Např. u šroubovacích uzávěrů nehrozí kontaminace vína korkem, jsou tak oblíbeným řešením u vín určených k rychlé spotřebě, hlavně u vín bílých, růžových či lehkých červených. Používají se také zátky umělohmotné či skleněné, záleží na konkrétním vinaři, jaký druh uzávěru zvolí.

Autor: Shutterstock

Drahé znamená kvalitní

Toto tvrzení platí jen zčásti – velmi kvalitní víno nepořídíte za nízké ceny. Obráceně už se ale věci mají jinak – ne každé víno, které vám může připadat levné, musí být nekvalitní. Na to, za jakou cenu si sklenku nebo láhev koupíte, má vliv mnoho faktorů. Mimo jiné místo původu a kvalita vinice, použité hrozny a práce na vinici, image značky. A ještě jeden omyl ovládá mnohé konzumenty – ačkoli může být víno vysoce kvalitní a velmi drahé, nemusí vám nutně chutnat víc než víno třeba o třídu nižší.            

Cesty za poznáním

› Pokud se chcete o víně dozvědět víc, máte dnes už široké možnosti. Vinná turistika vzkvétá, populární jsou vinné naučné stezky, degustace vedené zkušenými someliéry, kurzy určené i pro širokou veřejnost atd. Poznávat víno tímto způsobem přitom samozřejmě můžete jak na území České republiky, tak za jejími hranicemi.