Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Primátor Jihlavy se ve volbách stáhl do pozadí. Kdo chce „uloupnout“ post po ČSSD

Kdo po volbách ovládne Jihlavu? Současný primátor ustoupil do pozadí, pro ČSSD tak bude město obhajovat náměstek
Kdo po volbách ovládne Jihlavu? Současný primátor ustoupil do pozadí, pro ČSSD tak bude město obhajovat náměstek  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: mah, ČTK - 
18. září 2018
12:56

V Jihlavě se rozhodl současný sociálnědemokratický primátor ustoupit do pozadí a kandiduje až z pátého místa. Do čela kandidátky se tak dostal jeho současný náměstek Vratislav Výborný. Sesadit by ho chtěli neúspěšní kandidáti na poslance v dresech KDU-ČSL a ANO nebo vůdce široké koalice TOP 09, Zelených a Pirátů.

Zdeněk Kučírek – Moravské zemské hnutí

Zdeněk Kučírek vede do voleb kandidátku Moravského zemského hnutí. Na té se sešlo pouze deset lidí. Hnutí přitom bylo zaregistrováno teprve v dubnu 2018. Jeho hlavním cílem je vytvoření moravskoslezské samosprávy.

Petr Paul – SPD

Hnutí SPD vede v Jihlavě do voleb Petr Paul. Podle něj je třeba najít řešení financování opravy Horáckého zimního stadionu a vyřešit dopravní zátěž ve městě. Toho by chtěl dosáhnout především posílením MHD. Chtěl by proto v městských autobusech zavést bezplatné jízdné pro seniory, invalidy a studenty.

Vratislav Výborný – ČSSD

Současný náměstek sociálnědemokratického primátora Vratislav Výborný po osmi letech vystřídal v čele kandidátky ČSSD současného primátora Rudolfa Chloupka, který letos kandiduje až z pátého místa. V anketě ČTK označil za prioritu investice do infrastruktury od vodovodů po komunikace. K financování by podle něj mělo město v maximální možné míře využít dotace.

Pavel Vacek – Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu

Společnou kandidátku Svobodných a Realistů vede v Jihlavě do voleb nestraník Petr Vacek. Koalice na svých facebookových stránkách uvádí, že chtějí Jihlavu vrátit jejím obyvatelům. Pokud by ve volbách uspěli, chtěli by se zaměřit především na chodníky a silnice místo toho, aby investovalo například do případné stavby nové sportovní haly.

Karolína Koubová – Fórum Jihlava

Karolína Koubová, která do voleb vede Fórum Jihlava, vidí priority zejména v již chystané revitalizaci náměstí. Zároveň by se chtěla zaměřit na rozvoj města směrem na jih a na sociální bydlení. Zároveň je podle ní nutné vyřešit parkování ve městě. Připomíná ovšem, že je třeba ho řešit systémově v celém městě, aby se problémy nepřelévaly z ulice do ulice.

Radek Popelka – ANO

Radek Popelka vedl kandidátku hnutí ANO již v posledních komunálních volbách. Od roku 2016 je pak náměstkem primátora pro úsek správy realit a bytů ve vlastnictví města a pro úsek územního plánu města. Kromě toho za hnutí ANO kandidoval i ve volbách do Poslanecké sněmovny, ale neuspěl.

V případě svého zvolení by chtěl investovat do infrastruktury nebo již částečně připravených projektů, jakými je například revitalizace Masarykova náměstí nebo dopravní terminál.

Petr Laštovička – ODS

Lídr občanských demokratů Petr Laštovička v anketě ČTK označil za prioritu revitalizaci Masarykova náměstí, opravu Horáckého Zimního stadionu nebo stavbu nového dopravního terminálu. Kromě toho by rád podpořil dostavbu vnitřního a vnějšího městského okruhu nebo výstavbu nového parkovacího domu v širším centru města.

Jaromír Kalina – KDU-ČSL

Náměstek současného primátora za KDU-ČSL poprvé kandidoval ještě jako nestraník v komunálních volbách v roce 2010. Tehdy ovšem ještě neuspěl. Do strany vstoupil až o rok později. V roce 2013 za lidovce neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny.

První volební úspěch přišel rok po sněmovních volbách, když v roce 2014 znovu kandidoval do zastupitelstva města Jihlavy jako lídr lidovecké kandidátky. V listopadu se pak stal náměstkem primátora pro úsek správy majetku města a úsek informatiky.

Město by podle něj mělo investovat především do projektů, na které dostane dotace z EU jako je nákup vozidel pro MHD, stavbu dopravního terminálu nebo parkoviště P+R.

Vít Zeman – Žijeme Jihlavou!

Trojkoalici Žijeme Jihlavou! tvoří zástupci TOP 09, Zelených a Pirátů. V jejím čele pak stojí Vít Zeman z TOP 09.

V anketě TOP 09 za investiční prioritu označil především investice do občanů. Je podle něj třeba plánovat investice s vizí udržitelného rozvoje. Chtěl by dát jasný směr rozvoji bydlení, nebo připravit analýzu ploch pro výrobu a logistiku a jejich dopadů.

Ladislav Vejmělek – KSČM

Komunista Ladislav Vejmělek by v Jihlavě viděl více sociálních a startovacích bytů pro mladé rodiny nebo osamělé starší občany. Kromě toho v anketě ČTK uvedl, že by rád popostrčil stát k dostavbě obchvatu a zároveň by rád rozšířil MHD.

Výsledky komunálních voleb v Jihlavě najdete ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa