Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bývalého vůdce Pussy Riot zřejmě otrávili. Němečtí lékaři: Šlo o nervovou látku

Autor: ČTK, Mii - 
18. září 2018
10:40

Bývalý vůdce ruské protestní skupiny Pussy Riot Pjotr Verzilov byl velmi pravděpodobně otráven. Oznámila to v úterý berlínská nemocnice Charité, ve které je Verzilov ošetřován. Pro jeho obtíže nemají doktoři jiné vysvětlení. Zdravotní stav aktivisty se výrazně zlepšil a už není kritický, stále ale potřebuje intenzivní péči. Lékaři jsou přesvědčeni, že se zotaví.

O tom, že mohl být ruský aktivista otráven, hovořili jeho příbuzní od začátku jeho zdravotních potíží v minulém týdnu. „Můžeme k tomu říci, že obrázek, který nyní vidíme, a ty nálezy… skutečně ukazují na vysokou pravděpodobnost, že byl otráven. Naopak nemáme zatím vůbec žádné indicie, že by se stav, v němž se nachází, dal vysvětlit jiným způsobem,“ uvedli na tiskové konferenci zástupci nemocnice.

Doktoři v Berlíně, kam byl Verzilov převezen z Moskvy, také vyjádřili přesvědčení, že příčinou otravy byla látka, která působí na nervový systém a skrze něj na regulaci vnitřních orgánů. Konkrétní toxickou látku ale zatím lékaři nenašli. Šance, že ji najdou, je podle nich relativně malá, vzhledem k tomu, jakou dobu od otravy testy dělají.

Příbuzní aktivisty uvedli, že se mu přitížilo po soudním slyšení s členkou Pussy Riot Veronikou Nikulšinovou, které bylo před týdnem. Nikulšinová řekla, že Verzilov si nejprve stěžoval, že přestává vidět, „pak nemohl mluvit, potom nedokázal chodit“.

Známý ruský aktivista

Verzilov patří k nejvýraznějším osobnostem ruské alternativní scény. Proslul zejména jako inspirátor okázalých performancí umělecké skupiny Vojna, je vydavatelem internetového serveru Mediazona, který monitoruje situaci v ruském vězeňství.

Verzilov, jenž byl také jedním z aktivistů, kteří narušili průběh finále světového fotbalového šampionátu v Moskvě, byl v minulosti manželem Naděždy Tolokonnikovové, též členky Pussy Riot. Ta byla v roce 2012 odsouzena na dva roky do vězení za divoký punkový koncert v moskevské katedrále Krista Spasitele.

salto ( 19. září 2018 08:47 )

Jestli si do něčeho nesednul, prej měl nervy v (_!_)

Antonin Blaha ( 18. září 2018 11:10 )

 Rizly matros vydavat za nervovou latku je usmevne.Fetu zdar!!😂😂😂

Actimel ( 18. září 2018 11:02 )

Je to obyčejná fetka se zvrácenými názory a praktikami! Není škoda...

Zobrazit celou diskusi