Pobočka Městské knihovny v Praze se do Malešic vrací po deseti letech. V minulosti ji uzavřeli z ekonomických důvodů. „Pro ředitele městské knihovny není nic nepříjemnějšího, než uzavřít jednu z jejích poboček. A zároveň není nic příjemnějšího, než otevřít pobočku novou,“ uvedl při slavnostním otevření knihovny Tomáš Řehák, ředitel MKP.

Místo pro kulturu i pro setkání

Knihovna, kterou nechala zřídit Praha 10 v 1. patře Bytového domu Malešice, se rozprostírá na 343 m². K zapůjčení a přečtení zde bude přes osm tisíc knih nejrůznějších žánrů, her, audioknih či časopisů. „Toto ovšem není jen půjčovna knih. Jedná se o plnoprávnou knihovnu se vším všudy, která nabízí prostor kultuře, vzdělání i pro stýkání se s druhými, zmínil ředitel.

Za dva roky hotovo

Realizace malešické pobočky zabrala přibližně dva roky. „Původně v tomto prostoru mělo vzniknout fitness centrum, což mi přišlo s ohledem na jeho potenciál škoda,“ vysvětlil pro Blesk.cz radní Prahy 10 a iniciátor zřízení knihovny v Malešicích Ondřej Počarovský (TOP 09). „Když jsem zjistil, že v Malešicích pobočka MKP zanikla před 10 lety a nyní sem zajíždí pouze bibliobus, zřízení nové pobočky se přímo nabízelo,“ dodal.

Tomáš Řehák s povděkem kvitoval rychlou realizaci knihovny. „Jedná se o nejrychleji zprocesovanou pobočku, kterou za poslední roky pamatuji,“ uvedl. Její zřízení plně uhradila Praha 10 v částce pohybující se podle Počarovského okolo šesti milionů korun. Praha 10 zároveň bude hradit i provoz knihovny. „Zrodila se nejen rychle, ale zrodila se i krásně,“ vyzdvihl ředitel Řehák její moderní vzhled.

Atraktivní a útulné moderní prostředí

Pod výslednou podobou interiéru je podepsaný architekt Marek Doubravský, který jej ztvárnil do podoby lesa. Na stropě je kupříkladu vidět zelené prvky evokující listí, ke kterým se od podlahy pnou „kmeny“ v podobě vertikálních poliček na knihy. Většina nábytku je z čistě opracovaného dřeva, ve výzdobě převládá především zelená, respektive hnědá barva.

Video
Video se připravuje ...

V Malešicích vznikla zcela nová pobočka Městské knihovny v Praze. David Zima

„Při navrhování knihovny byl velký důraz kladen právě na pobytové služby,“ zdůraznila pro Blesk.cz mluvčí MKP Lenka Hanzlíková snahu o to, aby se v ní návštěvníci cítili dobře. „Knihovna tak nabízí množství různého sezení od měkkých křesílek přes klasické židle, čtenářské výklenky i vaky. Novinkou je klubovna vybavená kuchyňskou linkou, která má sloužit uživatelům klubovny pro přípravu malého občerstvení,“ dodala mluvčí.

„Malešice jsou rodinnou pobočkou a struktura knihovního fondu to odráží. Převažuje beletrie a populárně naučná literatura pro volný čas. A velká část knihovny je věnována dětem, nejen regály s výběrem knih, ale také místem pro příjemný pobyt v knihovně,“ uzavřela mluvčí MKP s tím, že se myslelo především na potřeby a zájmy obyvatel malešického sídliště a jeho bezprostředního okolí. Na území Prahy 10 funguje od nynějška pět poboček městské knihovny. Pobočka v Zahradním Městě by po rozsáhlé rekonstrukci měla být zprovozněna zjara příštího roku.
Fotogalerie
27 fotografií