Pražské vinice se po svazích rozpínají již více než 900 let. Žádná z nich však nezůstala takto dlouho na svém původním místě a oproti viničním tratím na Moravě jsou drobounké. V celých Čechách se vyprodukují asi 4% vín z celé České republiky.

Letos nebyly jednoduché podmínky pro pěstování vína nikde. Podle Pavla Bulánka z vinice Grébovka jim letošní sucha způsobila velké škody: „V tuto chvíli sklízíme ze všech viničních tratí. Můj odhad je, že jsme kvůli suchu měli až 35 procent ztrát. S jistotou to budeme vědět, až bude všechno ve sklepě,“ odhaduje.

Vedro jako prevence

Podle Bulánka působí extrémní vedro na rostlinu stresově: „Když ubude spodních vod, kam sahají kořeny vinné révy, tak se zasekne. Vejde do stavu klidu a šetří síly, které jsou potřeba pro bobule. Ty jsou kvůli tomu menší,“ popisuje problém sucha a upozorňuje, že každý kopec má ale odlišné podmínky.

Vinaři mají teď plné ruce práce.
Autor: Blesk:Martin Pekárek

Další oslovení vinaři zatím o pohromě nemluví. „Vysoké teploty, které jsme v létě zaznamenali, nemají na úrodu na zdejší vinici téměř žádný vliv. Část hroznů sice utrpělo úžeh silným slunečním žárem, ale suché počasí je zároveň výbornou prevencí plísňových chorob,“ říká mluvčí Botanické zahrady hlavního města Klára Hrdá. Zahrada má ve správě Trojskou vinici.

Až bude ve sklepě

Ve Vysočanech funguje od roku 2000 družstevní vinice Máchalka. Její správkyně Helena Sochorová říká, že o kvalitě ročníku se rozhodne, až bude všechno ve sklepě. „My jsme docela malá vinice. Máme asi dva hektary a jediný problém nám dělají vosičky, které napichují bobule. Každoročně zpracujeme asi 6 tun hroznů,“ vysvětluje sympatická paní Sochorová a v humoru říká, že o počasí čte jenom v Blesku.

Sklizeň plánují až v říjnu a hrozny na burčák už mají sklizené. Na činnost vinařů pak dohlíží Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a Státní potravinářská a zemědělská inspekce. Podle nich nejsou v Praze žádné velké problémy s dodržením zemědělských postupů nebo s následným prodejem a distribucí vína.

Fotogalerie
9 fotografií