V prvním patře Staroměstské radnice objevíte obecní síň, která kdysi bývala středobodem celé radnice. Probíhala zde důležitá jednání radních. Během několika staletí se prostory značně změnily. Co tady ale jako jedno z mála původních dochovaných věcí zůstalo, je malé dřevěné schodiště, které zboku ukrývá nenápadná dvířka. Ta ale nevedla na středověkou toaletu, ani nesloužila pro rychlý únik z nudného zasedání.

Šatlava pro dlužníky

Za dveřmi schodiště se nacházela chodba, která vedla přímo do šatlavy. „Častými obyvateli středověkého vězení byli dlužníci. Fungovalo to tak, že každý z dlužníků dostal mošnu a lano, po kterém spouštěl mošnu skrz malé zamřížované okýnko dolů na ulici, do které žebral a snažil se tak splatit svůj dluh,“ popsal ředitel Staroměstské radnice Antonín Baloun. 

Tehdejší Pražané ale nebyli nijak zvlášť empatičtí. Často ze škodolibosti vězňům lano přeřízli, a tak museli spoléhat na dobrotivost dalších vězňů, kteří dostali také vlastní mošničku s lanem. 

Lepší než dnes!

Nálada ve vězení ale nebyla tak depresivní, jak by se mohlo zdát. Dokonce podmínky byly v řadě ohledů lepší než dnes. Jednalo se o velkou místnost, kde nechyběly péřové peřiny s polštáři. „Bylo to lehčí vězení. Byly zde povoleny návštěvy. Mohli za vámi přijít přáteli s vínem či pivem. Mohli jste se tu veselit.“

Snadný útěk

Pokud už daného hříšníka vězení omrzelo, mohl se na pár dní s někým vyměnit. „Mohli jste povolat svou ženu, nebo muže a vy jste mohl jít domů. Ale máme dochované archivní záznamy, že toho bylo i zneužíváno, kdy byl vězněn muž, který měl doma mladé dítě, se kterým se nechal na pár dní vyměnit. Muž šel domů, ale doma se se ženou sbalili, nasedli na koně, odjeli z Prahy a pro syna se už nikdy nevrátili,“ popisoval benevolentní pravidla, která se moc v praxi neosvědčila. 

Kdo se zde ocitl?

Ve vězení si odpykávali trest nejen muži, ale i ženy, které si s sebou do vězení braly své děti. „Máme dokonce dochovanou správu z roku 1553, která popisuje, jak se žena hospodáře Staroměstské radnice cítila velmi pohnuta, když viděla dívku, jak si táhne kolébku do šatlavy,“ prozradil Baloun. Vězení kdysi navštívila i francouzská královna Alžběta Habsburská, sestra Rudolfa II, která tady vyslechla příběhy všech vězňů, aby jednoho osvobodila. Vybrala si ženu, za kterou uhradila celý její dluh. Co královnu tehdy na osudu vězeňkyně oslovilo, ale známo není. 

Pokud si kladete otázku, zda tady někdy seděl někdo známější kromě obecních dlužníků, tak ano. Ve zdejším vězení se octla i část 27 českých pánů, která byla popravena v roce 1621 na Staroměstském náměstí.

Proč vypadá dnes Obecní síň takto?

Video
Video se připravuje ...

Ředitel Staroměstské radnice pan Antonín Baloun o Obecní síni: Eva Fornálová

Radnice dokořán

Staroměstská radnice má řadu dalších zajímavých míst s poutavou historií. Tu můžete odhalit během čtvrtého ročníku akce Radnice dokořán, která tématickými prohlídkami oslavuje její výročí založení. Prohlídky jsou bezplatné a trvají až do úterý 18. září. Celý harmonogram si můžete pročíst tady.

Fotogalerie
21 fotografií