Opět po roce se 14. září spodní část Václavského náměstí a náměstí Republiky vystrojily do podzimního hávu. Přibyly tady stánky s jídlem, pitím a českými výrobky. Zdobí je rezavé listí, které dotváří podzimní atmosféru. Tím odstartovaly Svatováclavské oslavy, které mají za cíl připomenout lidem jeden z nejslavnějších českých svátků - den, kdy byl v roce 935 zavražděn kníže Václav - a Den české státnosti, který připadá na 28. září.

Právě za dva týdny, tedy v pátek 28. září, vypukne hlavní program oslav. Po Václavském náměstí projde dobový průvod, proběhnou zde rytířská klání, do okolních ulic bude znít středověká hudba i veselí. Předchozích čtrnáct dnů ale nečekejte úplnou nudu. V průběhu týdne je možné sem zajít na české dobroty jako bramboráky, brambory na špejli nebo vepřové na rožni. Zapít to pak můžete pivem, burčákem nebo medovinou (kompletní ceníky objevíte v galerii na konci článku).

Jen jídlo a pití?

Od pondělí do pátku „pouhé“ občerstvení ocení zejména turisté. Těch tady už hodinu po zahájení bylo nespočet. Nadšeně si natáčeli prase na rožni a vybírali z nejrůznějších pochoutek, které pak jedli ve stoje u přilehlých stolků. „Nic takového jsme ještě nejedli. Je to výborné. Máme štěstí, že jsme tady na to narazili,“ těšil se turista Andrew, který s přáteli zrovna ochutnával bramboráky s medovinou. Právě na tu se na náměstí Republiky stála dlouhá fronta.

Víkend s hudbou

Doporučujeme hlavně zdejší víkendový program. Od šesté večerní tady totiž můžete ochutnávat pochoutky za doprovodu tematické živé hudby. „Kapela Jagabab osobitým způsobem interpretuje středověkou gotickou a renesanční hudbu. Její členové hrají na nástroje jako cistra, bubínky a šalmaje,“ představila mluvčí oslav Hana Tietze vystupující. Pro děti jsou pak o víkendech mezi druhou a šestou hodinou připravené výtvarné dílny. 

Projděte si s námi trh:

Video
Video se připravuje ...

Václavské náměstí i náměstí Republiky teď hraje barvami. Odstartovaly tady Svatováclavské oslavy Eva Fornálová

Trhy by mělo vyzdobit nejen podzimně zbarvené listí. „Hlavním výtvarným prvkem, který vytvoří výzdobu, budou dětské kresby, které v tuto chvíli vznikají v celé Praze,“ prozradila Tietze. Předškoláci a školáci ztvární dle svých představ svatého Václava, patrona české země. A tak si rozhodně nikdo nesplete Svatováclavské oslavy s obyčejným trhem.

CENÍK:

0,2 l burčáku za 40 korun
0,75 l medoviny za 35 korun
0,4 l piva za 60 korun
čtvrtka grilovaného staročeského kuřete za 90 korun
langoš za 60 korun
bramborové lupínky za 75 korun

Další ceny objevíte v galerii:

Fotogalerie
50 fotografií