Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Volby jako Brno: Kandidát ČSSD na primátora, leze z popelnice a „obtěžuje“ důchodkyně

Autor: Jiří Nováček, ČTK - 
14. září 2018
12:23

Bývalý náměstek primátora a současný lídr ČSSD pro komunální volby v Brně Oliver Pospíšil (48) dosáhl při volební kampani pomyslného i absolutního politického dna. Na volebním spotu vylézá v obleku z kontejneru a „překvapené“ důchodkyni nabízí popelnice zdarma.

Šokující video si navíc vyšperkoval popiskem: „To si takhle náhodou sedím v popelnici, čtu naše noviny a najednou se otevře víko. Tak jsem to paní řekl. S námi bude mít popelnice zdarma! Stejně jako její vnoučata!“

Bžunda k popukání nebo hledání politického dna?

Zatímco se brněnskému uchazeči o primátorský řetěz Oliveru Pospíšilovi zdá být volební spot vtipný, některým jeho spolustraníkům z něj vyrašila kopřivka.

„Hledání nového dna? Jinak tomu nerozumím. Kandidát na primátora? Kde jsme nechali poslední zbytky soudnosti?“ povzdechl si Jakub Malačka (30) místostarosta Znojma a člen Mladých sociálních demokratů. Exhejtman Michal Hašek (42) byl lakonický: „Letos dno není,“ okomentoval dílko.

Spot nicméně nabral za jediný den jen na Facebooku 150 000 zhlédnutí a bez ohledu na jeho amatérskou kvalitu i kritiku se stal virálem.

Hromadný úprk z dříve vládnoucí strany

ČSSD se v Brně snaží zaujmout za každou cenu. Strana, která v posledním desetiletí utvářela politiku v moravské metropoli, se totiž zmítá v křeči a vnitřních svárech. Poté, co z politiky odešli bývalý hejtman Michal Hašek a ve sněmovně zasedl exprimátor Roman Onderka (52), se sociální demokracie propadla v Brně do nicoty.

Od parlamentních voleb ji opustilo 60 členů. Dříve měla strana v krajském městě kolem 1000 členů, nyní jich je podle Pospíšila, který je předsedou brněnské organizace, jen 940. Podle některých kritiků je však i z tohoto počtu zhruba třetina „mrtvých duší“.

Oranžová bárka se potápí, končí i radniční kapitáni

Stranu opouštějí po loňském propadáku v parlamentních volbách její členové houfně. Bývalý krajský tajemník Michal Škerle (35) „práskl dveřmi" po 16 letech, starosta Vinohrad Jiří Čejka (63), jeden ze zakládajících členů obnovené brněnské sociální demokracie, dokonce po 29 letech.

Oba mluví o klientelismu ve straně a o tom, že se za hlasy uvnitř ČSSD obchodovalo s městskými byty nebo s dotacemi pro hasiče.

Starosta Vinohrad Čejka chtěl i přes své výhrady obhajovat mandát, ale strana ho jako lídra nechtěla. Čejka je starostou 16 let a pod jeho vedením ČSSD vyhrála v jeho čtvrti poslední dvoje obecní volby se ziskem přes 40 procent voličů.

Pospíšil z kontejneru: Jen pomsta zhrzených

Pospíšil jejich vyjádření vnímá jako mstu zhrzených politiků, takzvaných Sobotkovců. „Michal Škerle měl zájem kandidovat za ČSSD v Králově Poli na prvním nebo druhém místě. Jsou tam ale dvě organizace a ta druhá, která je větší, to neumožnila. On se tak domluvil na kandidatuře u Pirátů a ještě na rozlučku vypustil tuto vykonstruovanou kauzu,“ řekl Pospíšil. Škerle je dvojkou na kandidátce Pirátů, členem strany ale není.

ČSSD získala v parlamentních volbách v celostátním měřítku přes sedm procent hlasů, zatímco předešlé parlamentní volby vyhrála s více než 20 procenty hlasů voličů. Straně ubylo poslaneckých mandátů z 50 na 15.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa