Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zdeněk (40) prodělal mrtvici, lékaři ho odepsali: On se znovu naučil chodit i mluvit

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
18. září 2018
05:13

Zdeněk zrovna řídil auto, když ho postihla cévní mozková příhoda. Bylo mu 37 let. Na dlouhých sedm měsíců pak upadl do kómatu. Když se probudil, mohl jen lehce hýbat hlavou a nohama, mluvit nemohl. Lékaři mu předpovídali život na vozíku, už to, že přežil, považovali za zázrak. Jeho maminka se s tím odmítla smířit a kontaktovala centrum neurorehabilitace Ergo Aktiv. Zdeněk se začal znovu učit chodit, mluvit nebo si třeba ohřát jídlo.

Zdeněk je sympatický „chlap jak hora“. Ještě nedávno byl upoután na invalidní vozík, sotva promluvil a nebyl schopen si například vyndat jídlo z ledničky a ohřát si ho, protože měl problémy se stabilitou.

Před dvěma lety totiž prodělal cévní mozkovou příhodu. Do té doby zdravému muži se tak převrátil život naruby.

„Objevilo se to jen tak. Zavolal jsem si sanitku, respektive nějaká paní ji zavolala, kolem jeli policisté, ti mi odvezli auto. V nemocnici jsem byl ještě chvíli vzhůru, pak jsem upadl do bezvědomí. Pak už si pamatuju, že byl prosinec,“ vypráví Zdeněk. Ačkoliv mluví pomalu, je mu rozumět. Podle lékařů byl zázrak, že vůbec přežil.

Do kómatu upadl na dlouhých sedm měsíců. Když se probudil, mohl jen lehce hýbat hlavou a nohama. Komunikoval tak, že pomocí prstů ukazoval souhlas či nesouhlas.

Zdeňkova maminka se odmítla se synovým stavem smířit a kontaktovala centrum neurorehabilitace v Praze.

Mrtvice ze stresu?

Jak může tak mladý člověk prodělat cévní mozkovou příhodu?

„Těch příčin může být skutečně hodně. Mohou tam být vrozené dispozice, porucha srážlivosti krve nebo i přemíra stresu. Poslední studie prokázaly, že stres je důvodem, proč se mrtvice objevuje u lidí v mladším věku. Máme tu mezi klienty vrcholové manažery, kteří sportovali, žili zdravě, ale měli příliš dlouhodobého stresu,“ řekla pro Blesk Zprávy Veronika Slepičková, vedoucí terapeut ERGO Aktiv, o.p.s. – Centra neurorehabilitace pro osoby se získaným poškozením mozku.

Zdeněk se musel učit vše od začátku. Přiznává, že největší problém mu dělalo chození. Co všechno se musel Zdeněk naučit? V čem udělal největší pokroky? Podívejte se na Zdeňkovu zpověď:

Ve vteřině se to může stát i vám!

Zdeněk není jediný, kterého postihla mrtvice ve velmi mladém věku. Odborníci upozorňují, že mrtvice se přesouvá směrem k mladším ročníkům a může se týkat kohokoliv z nás.

Chcete pomoci Zdeňkovi a dalším mladým lidem po mrtvici? V sobotu 6. 10. 2018 pořádá centrum neurorehabilitace ERGO Aktiv, o.p.s. benefiční koncert na podporu tří mladých lidí po mrtvici – Elišky, Petra a Zdeňka.  Koncert proběhne ve Foru Karlín, start je v 18:00. Celým večerem bude provázet Tomáš Měcháček a Jana Plodková, zahrají pak Nerez&Lucia Šoralová, Generation Jam, November 2nd, David Kraus a Vasilův Rubáš. Více informací o koncertu získáte na stránkách centra.