Hluboká noc, kolem půl druhé ráno. Najednou se ozval rachot a pak se stěna dvoupatrového činžáku na křižovatce ulic Mikulášská a U Trati nedaleko nádraží sesunula k zemi.

Na místo se sjeli záchranáři, hasiči, policisté a dorazili i pražští strážníci se psy na vyhledávání zavalených lidí v sutinách. „V troskách se naštěstí nikdo nenacházel. Objevili jsme pouze jednoho nezraněného bezdomovce. Dům byl dlouhodobě neobývaný a zanedbaný. Po šesté hodině ráno jsme místo předali policii,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Ze sousední ubytovny pak hasiči evakuovali deset lidí. Ti skončili v městském krizovém zařízení ve čtvrti Roudná.

„Všichni byli zaměstnanci jedné agentury, nyní jednáme s jejími zástupci, aby se o své pracovníky postarali,“ uvedl vedoucí oddělení krizového řízení magistrátu Jiří Karas.

Náročný týden pro Plzeň

„Dům lehl z větší části, zbytek bude muset jít zřejmě celý do demolice. Ta i vyklízecí práce jdou za majitelem budovy“ dodal Poncar. Policisté teď zřícení části budovy vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Zřícený dům je opáskovaný, místo hlídají  policisté. Řidiči nemohou odbočit ze Slovan, tedy z Mikulášské ulice na most Milénia, po němž se jezdí do městské části Bory. Městská hormadná dorpava omezena nebyla.

Podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) je tento týden je záchranné složky i odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení velmi náročný. Magistrát už v úterý při obřím požáru ubytovny musel zajistit přechodné ubytování pro desítky lidí. Minulý týden došlo k tragické nehodě vrtulníku, který se zřítil na jednu z průmyslových hal. Zemřeli při ní čtyři lidé.

VIDEO: Tahle probíhají práce při zřícení domu. Tento se sesul k zemi před časem v pražských Ďáblicích.

Video
Video se připravuje ...

Zřícený dům v Ďáblicích Blesk - Jan Doležal

Fotogalerie
10 fotografií