Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi bohatnou a peníze „syslí“ na účtech. Za deset let si výrazně polepšili

Autor: ČTK, pk - 
12. září 2018
11:40

Majetková a finanční situace českých domácností se v průběhu poslední dekády celkově zlepšila. Čisté jmění domácností vzrostlo od roku 2008 o téměř 38 procent na 10,951 bilionu Kč. Vyplývá to z dat, které ve středu zveřejnila Česká bankovní asociace. Čisté jmění domácností představuje rozdíl mezi celkovou hodnotou majetku domácností a jejich finančními závazky vůči bankám.

Podle studie Finanční chování domácností v ČR v teorii a praxi, kterou si asociace nechala vypracovat od odborníků z Vysoké školy ekonomické, vklady domácností u bank v posledních dvou dekádách převyšovaly jejich bankovní úvěry. Ke konci roku 2017 to bylo o 772 miliardy Kč.

Nejvíce peněz drží domácnosti na běžných a spořicích účtech, zatímco termínované vklady jsou zejména od poslední krize v závěru minulé dekády výrazně méně populární. Nárůst peněz držených na běžných účtech svědčí především o konzervatismu části českých domácností a o tom, že si chtějí držet finanční rezervu pro nenadálé potřeby.

Po krizi Češi přesunuli peníze do nemovitostí a cenností 

„Zvýšení objemu peněz držených na běžných a spořicích účtech v poslední dekádě souvisí také s poklesem úrokových sazeb na termínovaných vkladech na rekordně nízké úrovně,“ uvedl Petr Teplý z Fakulty financí a účetnictví VŠE.

Dluhové zatížení domácností, tedy stav spotřebních úvěrů a úvěrů na bydlení v poměru ke mzdám a platům, roste. „Růst tohoto poměru z 0,14 v roce 1997 na 1,02 v roce 2017 signalizuje, že zadluženost pomáhala stimulovat ekonomický růst, ale prostor jejího dalšího růstu se postupně vyčerpává,“ upozornil Martin Mandel z Fakulty financí a účetnictví VŠE.

Pohled na celkovou majetkovou situaci domácností ukazuje, že jako celek bohatnou a jejich čisté jmění se zvýšilo za posledních deset let o téměř dvě pětiny. S příchodem krize před deseti lety některé domácnosti začaly přesouvat své peníze do aktiv, jako jsou nemovitosti, půda a cennosti, které považují za bezpečnější.

Finanční aktiva, oběživo a vklady vzrostly za deset let o 58 procent, účasti a podíly v investičních fondech o 53 procent, pojistné a penzijní rezervy o 67 procent. „Domácnosti se v posledních deseti letech naučily hledat možnosti, jak své peníze lépe zhodnotit prostřednictvím investování do dlouhodobě výnosnějších finančních aktiv,“ podotkl ekonomický analytik České bankovní asociace Miroslav Zámečník.

Ve finančních aktivech domácností vůbec nejrychleji rostlo držení dlouhodobých cenných papírů ze 17 miliard na 152 miliard Kč, tedy bezmála devítinásobek. „Tento růst svědčí o rychle rostoucím zájmu domácností o institucionální dluhopisy tuzemských i nadnárodních společností,“ dodal Teplý.

Investice – Je budoucnost investičních fondů v algoritmech? 

Video  Investice – Je budoucnost investičních fondů v algoritmech?  - Aleš Michl, E15
Video se připravuje ...

Tarpedivan ( 17. dubna 2019 18:46 )

Abych pravdu řekl, tak já jsem si za posledních 10 let také celkem finančně polepšil. Myslím si ale, že za to může hlavně to, že jsem se konečně naučil šetřit. Díky tomu už mám našetřeno celkem dost peněz a teď přemýšlím, že bych je do něčeho investoval. Jen musím ještě pořádně promyslet do čeho... Docela dost informací ohledně investic se mi ale podařilo načerpat odtud https://www.investice.cz/ takže pokud nad něčím takovým také uvažujete, tak určitě doporučuji mrknout.

dostojevskij ( 12. září 2018 16:06 )

Ano, Pražáci se mají dobře!!! Pronajímají státní byty!!!!Mají nadprůměrné PLATY, ale zbytek republiky - hlavně pohraničí ŽIVOŘÍ!!!!!!! 800 000 lidí v EXEKUCI!!! A MY SE MÁME DOBŘE!!! No to je zase blábol!!§ A ještě před třemi lety byla celosvětová krize!!! Takovej blábol!!!

sores ( 12. září 2018 13:53 )

Lež jako věž!!! Ne jenom že se v Česku krade,podvádí,tuneluje ale i strašně lže což je hnus,jen člověk bez přehledu jim na to skočí!! Děti žebráckých rodin ve školách mají obědy zadara aby měli alespoň 1 jídlo denně teplé,to bylo v televizi.Tak kdo syslí????? Boháči přeci ale 70%čechů živoří. Nakopala bych pr.d.el.e českým politikům za to lhaní. Jo němci ti se mají a je to pár km od nás.

Josef Hladik ( 12. září 2018 12:50 )

Nevím kdo jsou ty analitici ale vím jedno že moc chytrosti nepobrali.Kdo tady bohatne jsou ty co sedí v parlamentu senátu a vládní úředníci.Potom mega zlodějové stačí se podívat na Kaluska a jeho bandu či na celou ODS.Vy přidáte důchodcům ale obratem je okradete o víc než přidáte tak že nula od nuly pojde. Všichni se budou divit co příjde po novém roce za zdražení tak když přidáte 900kč obratem z lidí vyždímáte 1300kč.Vykládáte že na burze se zvyšuje cena energie el ale co je nám potom my jsme největší výrobce el.energie a budeme mít ji dražší než na západě.Stále tady mluvíte o Euru a u nás o koruně jen hlupák vám na to skočí.

sores ( 12. září 2018 12:16 )

Jací češi bohatnou????? Ano megaři,ředitelé,doktoři,soudci ti všichni berou od 100 tis.měsíčně! A proč se nemluví o tom jestli bohatnou i žebrácké důchodci s prům. důchodem 10tis. To jsou stejné lidi jako ti boháči a další co bohatnou,také potřebují jídlo,ošacení,léky a občas se někam podívat. Důchodem život přeci nekončí,všichni do něj jednou spadnou!

Zobrazit celou diskusi