Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nechali umírat nemocného pejska, prý protože chtěli ušetřit: Moc trpěl, tvrdí ochránkyně zvířat

Autor: dce - 
12. září 2018
11:54

Z fotografií pejska, který leží schoulený v trávě pokrytý mouchami, se chce člověku brečet. O to horší je fakt, že zvíře bylo v té době stále živé a poblíž se pohybovali jeho majitelé. Ti podle vyjádření ochránců zvířat odmítali pejskovi pomoc, protože za něj nechtěli utrácet peníze.

O šokujícím případu informovalo sdružení Zastavme utrpění na sociálních sítích. 9. září jela pracovnice spolku na statek do Skrbeně u Olomouce. „Volala nám paní, že už několik dní leží na pospas svému osudu mladý pejsek na statku a majitelé odmítají psovi pomoci s tím, že nebudou utrácet za veterinu, když mu stejně není pomoci a chcípne stejně jako jejich prase na salmonelu…“ popisují na Facebooku.

Ochránci zvířat byli v šoku, když přijeli na místo. Majitel o psa údajně nejevil valný zájem, a zvíře jim bez námitek předal s tím, že když ho vyléčí, klidně si ho vezme zpátky. „Oni seděli v klidu na rohu stodoly, pokuřovali a jejich pes umíral opodál schoulený v trávě, posetý mouchami a jejich žlutými vajíčky.“

Endy, jak se jack russell teriér jmenoval, byl teprve devítiměsíční štěně. Kolem něj pobíhali i jeho rodiče a jeho sourozenec. „Říkala jsem jim, že to může být jakákoliv nemoc, která se přenese i na ostatní psy a že je třeba očkování, ale on jen mávl rukou, že ti jsou v pohodě a že ten nemocný byl stejně nejmenší mrzák, takže se nakazil jen on,“ vypráví.

Pejska naložila a odvezla na nejbližší veterinu. Veterinář neměl dobré zprávy – sdělil jí, že jde o leptospirózu v posledním stadiu a pejsek se nedožije druhého dne. „Kůži i dásně a bělmo měl citronově žluté, z očí mu tekl hnis, teplotu jen lehce přes 35 stupňů – selhávaly mu orgány a z konečníku tekla krev, opravdu otřesný pohled na nevinné stvoření, které mohlo žít, kdyby mu majitelé poskytli to základní, jako je očkování a první pomoc…“

Na doporučení veterináře nechali trpící zvíře uspat. Sdružení chce celou věc řešit s veterinární správou i policií. Už na vydanou zprávu na sociálních sítích ale majitel reagoval nelibě a pracovnici, která pejska jela zachránit, označil víceméně za lhářku.

„Kdybychom nechali Endyho jenom tak bez pomoci, tak bychom ji nevolali. Pejsek první dva dny polehával a až třetí den, kdy jsme to už řešili, to bylo vážné. Na Endym mi záleželo, a proto jsem paní nabídl, že si ho od ní odkoupím zpět,“ tvrdí pan Jiří. „Byl jsem informován, že měl Endy otravu z jedu na krysy. Jejich zábava je lovení potkanů a myší. Velký předpoklad, že snědl otrávenou myš nebo malého potkana. Má chyba, že moji pejsci jsou na volno a užívají si 40 000 m výběhu.“

Jeho slova ale spolek okamžitě vyvrátil. S prosbou o pomoc se psy volala paní, která na statek jela zaopatřit místní kočky. Po celou dobu, co byli ochránci zvířat na místě, nikdo z rodiny údajně neprojevil jedinou emoci, ani se zvířeti nepokusil pomoci.

„Nechápu, kde jste vzal, že váš pes byl otráven myší nebo potkanem, když jste mi tvrdil, že má určitě salmonelu jako vaše prase, které chcíplo a já vám sdělila, že měl leptospirózu – to není otrava, ale nemoc, kterou přenášejí myši a potkani. A vaše poslední věta, že litujete, že jste mi psa vydal a vaše veterinářka vám řekla, jaký jste blbec, že jste psa někomu dával a někde nezakopal, to jen vypovídá o vašem způsobu myšlení a o tom, že vám jsou zvířata úplně ukradená,“ uzavřela.

Koralina ( 14. června 2019 12:16 )

Odporné...jak vůbec můžou klidnè spát, když nechali v bolestech a tak krutým a hnusným způsobem dlouho umírat svého psa a klidně opodál dřepèli a kouřili...to nejsou lidi!!!

ludiasuhnus ( 15. září 2018 16:54 )

ak ide o staten Srkrben s hospodou atd. ludia by tam uz nemali nikdy chodit,mozno tam podavaju aj to ich zdochnute prasa. majitelom prajem,aby ochoreli a nedockali sa pomoci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání